Slovenija
30 ogledov

"Nabava novih vozil bo prinesla tudi prihranke"

oklepniki Saša Despot
Minister za obrambo zavrača očitke glede smotrnosti nakupa 272 vozil za vojsko.

Izvedba načrtovanih investicij na ministrstvu za obrambo bo pomenila, da bo več denarja ostalo tudi za socialo, na očitke o smotrnosti nakupa novih vozil in brezpilotnih letal odgovarja minister za obrambo Janko Veber. Manj bo namreč stroškov za vzdrževanje vozil, nakup letal pa pomeni, da nam zanje ni treba plačevati nekomu drugemu.

Ministrstvo za obrambo je konec januarja objavilo javno naročilo za nakup 272 vozil različnih vrst.

Poslanec DeSUS Primož Hainz je na predsednika vlade Mira Cerarja v torek naslovil javno pismo, v katerem ga poziva k premisleku, ali so nakupi, ki jih načrtuje ministrstvo za obrambo, res smotrni.

Kot je zapisal Hainz, v časih vsesplošnega varčevanja res ni primeren trenutek za tako obsežen in po poslančevem mnenju nepotreben državni nakup. "Naj samo spomnim, da varčujemo pri osnovnem šolstvu, da nižamo socialne transferje, da socialne pravice, tudi pokojnine, ostajajo zamrznjene, da zdravstvo poka po šivih," je v pismu našteval poslanec DeSUS.

Poslanec sicer verjame, da so bili nakupi ministrstva načrtovani in da so sredstva v proračunu zagotovljena, "pa vendar gre denar iz iste vreče - državnega proračuna, ki se napaja iz davščin državljanov, ti pa v zameno pričakujejo socialno državo, ne pa brezpilotnih letal". Boji se, da bodo tudi ta letala delila usodo falcona, "ali pa bi v imenu boja proti terorizmu trosila smrt med civilisti".

"Če vojska ni mobilna, je neuporabna"

Na zahtevo DeSUS se bodo o nabavah pogovarjali še pred petkovim zasedanjem odbora DZ za obrambo, ki bo obravnaval predlog rebalansa proračuna za 2015, je danes v izjavi ob obisku državnega logističnega centra v Rojah pojasnil Veber. Minister pravi, da je Slovenska vojska lahko uspešna in sodobna le, če je ustrezno opremljena, kar želijo z nabavami tudi doseči. Hkrati želijo pripadnike Slovenske vojske tudi zaščititi in biti bolj učinkoviti pri obrambi domovine in opravljanju svojih dolžnosti na mednarodnih misijah, je glede nakupa letal dodal minister.

Če vojska ni mobilna, je neuporabna, je Veber odgovoril na očitke o nakupu novih vozil. Gre le za to, da sledijo potrebam, da se torej odsluženo opremo zamenja z novo. Minister je poudaril, da gre za lastna sredstva znotraj ministrstva za obrambo. In tudi s tem nakupom ohranja pripravljenost vojske na izjemno visoki ravni, je dodal.

Če bi imeli slabo opremljeno vojsko, bi morali opremo plačevati nekomu drugemu in se usposabljati v tujini, je nadaljeval Veber. To pa bi pomenilo, da bi porabili veliko več sredstev kot v primeru, da imamo to opremo sami. Enako po Vebrovih besedah velja za vozila. S starimi vozili bi bistveno več davkoplačevalskega denarja porabili za vzdrževanje, registracije, tehnične preglede, je naštel minister.

Komentarjev 3
  • dragec 23:45 04.februar 2015.

    nimajo denar za materialne stroške, kupujejo pa ????

  • francl12 22:42 04.februar 2015.

    Vojske nobeden ne rabi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - torej ne rabijo zapravljat našega (davkoplačevalskega) denarja in kupovat opreme, ki jo nobeden ne rabi!!!!!!! Prav tako ne rabimo toliko občin, saj občina je že skoraj pri vsaki pasji koči. Rabimo pa učitelje, zdravstvene delavce, ...prikaži več novo opremo v bolnicah, gasilce, zdravilišča, policaje, učinkovito in hitro delujoče sodstvo.....

  • macko 19:20 04.februar 2015.

    e moj vepr, lastna sredsva ? od kje že ?kdo ima zdej tle sifilis ....