Slovenija
3173 ogledov

Načelnica generalštaba se tokrat komisiji ni izognila, to je povedala

Alenka Ermenc Anže Petkovšek Slovesnost ob primopredaji dolžnosti med dosedanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Alanom Gederjem in novo načelnico generalmajorko Alenko Ermenc.
Dan pred interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca Knovs zaslišal načelnico Generalštaba Alenko Ermenc

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc je po tem, ko je predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin v torek ocenil, da se pogovoru s člani komisije skuša izogniti, danes vendarle prišla na sejo komisije, ki jo je v torek pričakovala zaman.

Ermenčevo zmotilo zanimanje medijev

Ermenčeva je komisiji odgovarjala na vprašanja, povezana z razrešitvijo nekdanjega poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca, ki naj bi pred postrojem neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice prav tako pa bi bil odgovoren za nočno streljanje z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku med vajo z ameriško vojsko, ki ni bilo v skladu z navodili vlade oziroma ministrstva.

Obrambni minister Karl Erjavec je Škrbinca razrešil na predlog Ermenčeve, ta pa je po zaslišanju dejala, da  "bi bilo dobro, če bi se mediji tako zanimali za vseh 6000 pripadnikov vojske, ne le za enega."

Karl Erjavec zaslišanje Slovenija Miha Škerbinc: "V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev"

Mahnič: potrdili so se naši sklepi

Po tem, ko je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) danes opravila pogovor z načelnico Generalštaba SV Alenko Ermenc in direktorjem OVS Dejanom Matijevičem, je podpredsednika Knovsa Žan Mahnič ocenil, da so se potrdili njihovi sklepi o tem, da je OVS prekoračil svoja pooblastila. Matijevič je na drugi strani zatrdil, da so ravnali zakonito.

Po Mahničevih besedah je sicer bistveno, da je načelnica povedala, da pred 3. aprilom, ko je obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo opravljala pogovore na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV), ni podala kazenske ovadbe, saj so se s tem potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imela podlage za uporabo policijskih pooblastil.

Pred interpelacijo jim manjka 10 glasov

Komisija pod vodstvo predsednika NSi Mateja Tonina je dogajanje vzela pod drobnogled, ker meni, da je bila razrešitev Škerbinca nezakonita. SDS je zaradi tega proti ministru za obrambo vložila interpelacijo, ki bo jutri.

Kljub stopnjevanju pritiska Mateja Tonina in Žana Mahniča, bo Erjavec interpelacijo kot kaže preživel. SDS je namreč pridobila le še NSi in SNS, kar pomeni, da ji za uspešno interpelacijo manjka še deset glasov.  

Komentarjev 5
  • Avatar vec
    vec 01:30 22.junij 2019.

    mene v bistu enako kot jelinčiča zanima od kje toliko odlikovanj, na oficirjih ki se niso nit ob travo obdrgnili. Resno jest imam odlikovanje zasluge iz leta 91, nobenga od štaba ki je zdaj srečal NISEM takrat, so bili pač ...prikaži večč drugje v službah sklepam, tako da tudi odlikovanja ne morejo biti pristna, če pa so pa hvala bogu, naj se javno napiše za kaj katera značka.

  • tone80 10:10 21.junij 2019.

    Ta načelnica / načelnik bol, bo sedaj ščitila "hrustaša", da se ji ne izmakne stol... Sramota za SLO, kdo zaseda taka mesta z pooblastili.....

  • leonardo 15:44 20.junij 2019.

    Žan Mahnič nadzira vojsko in generale? Ne me basat? Ta še za varovanje otrok v vrtcu ne bi bil dober, kaj šele, da nadzira vojsko in obrambo države? Mislim, da je pa to šlo le malo predaleč. Mladenič si mora ...prikaži več najprej obrisati mleko okoli ust. Pa brez zamere!