Slovenija
26 ogledov

"Načrt gre v pravo smer"

Kranjec pravi, da je država za rebalans proračuna ukrepala ustrezno. (Foto: Anže Žurnal24 main
Ocena fiskalne politike Slovenije 2009–2011: načrt države za konsolidacijo javnih financ gre v pravo smer, toda treba bi bilo bolje operacionalizirati ukrepe.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je povedal, da je država z odločitvijo za rebalans proračuna ukrepala ustrezno. Vsi ukrepi morda niso dovolj operacionalizirani, "vendar gredo v pravo smer", je dejal Kranjec, hkrati pa opozoril, da bodo nekateri načrtovani ukrepi, med drugim zmanjšanje investicij, vsaj kratkoročno vplivali na zmanjšanje gospodarske aktivnosti.

Kranjec je državo opozoril, naj se ne zateka k povečevanju dolga z intervencijami v gospodarstvu. "Popolnoma nesmiselno je, da država v tržnem gospodarstvu prevzema lastniške funkcije tam, kjer niso potrebne," je prepričan Kranjec.

Da je načrt države za konsolidacijo javnih financ primeren, se je strinjal tudi predsednik fiskalnega sveta Marjan Senjur, ki je hkrati opozoril, da bi bilo smotrno bolje predvideti, kako bo vlada konsolidacijo dosegla. Ob tem je opozoril, da mora vlada razmišljati tudi o presežkih in ne le o primanjkljajih – dobro bi namreč bilo, da ima država za slabe čase pripravljene potrebne rezerve, je prepričan Senjur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.