Slovenija
94 ogledov

S trenirko na Prešerca!

Protestnik Amir.
1/17
B. H.
Dan trenirke oziroma #trenirkameet (povzeto po Twitterju). Popoldne je na Prešernovem trgu potekal shod proti nestrpnosti, ki se ga je udeležilo več sto ljudi. "Ni mi všeč, da se ponižuje ljudi, ki so volili Jankovića," je dejal Amir.

"Ni mi prav, da se to dogaja v Sloveniji. Vsi bi morali stopiti skupaj in si ne tako metati kolen pod noge. Ni mi všeč, da se ponižuje ljudi, ki so volili Jankovića. Spet se je izkazalo, kar je govoril že Janković, da Janša govori eno in dela drugo. Upam, da se bo protesta udeležilo čim več ljudi," je za zurnal24.si dejal Amir.

Na Prešernovem trgu smo ustavili tudi protestnika, ki ni želel biti imenovan. Dejal je, da to, kar je pisalo na strani SDS, ne drži, saj so Janšo lahko volili tudi tisti, ki so oblečeni v trenirko in v roki držijo mobilni telefon. "Sem proti vsaki nestrpnosti," je povedal.

Janković: Zapis ima elemente rasizma

Najverjetnejši mandatar Zoran Janković je na Prešernovem trgu za Pop TV dejal, da je žalostno, da SDS še ni dojela, da so volitve končane in da je zapis na njihovi strani žalitev za državo in državljane. Dejal je, da zapis vsebuje elemente rasizma in fašizma.

"To je dokaz, da Janez Janša govori eno in dela drugo, saj je v času volitev ves čas zagovarjal sodelovanje in da pridemo čim prej do vlade," je poudaril Janković.

Po njegovih besedah Janša Evropi sporoča, da volitve niso končane, ker stranka SDS ni zmagala. Janković je ljudem na shodu hvaležen, ker zagovarjajo demokracijo. "Dobrodošli vseh barv, vseh ver, v trenirkah, belih in črnih. To so tisti, ki so odločili prejšnjo nedeljo," je še poudaril.

Obvezna oprema – trenirka

Popoldne je v prestolnici potekalo srečanje – edina obvezna oprema je trenirka. To je odziv na včerajšnji zapis na SDS-ovi spletni strani, ki je precej razburil javnost. Že včeraj je prek raznih socialnih omrežij veliko odobravanja požel Jonas Žnidaršič, ki je v vlogi žiranta na Misijo Evrovizijo na RTV Slovenija prišel v beli trenirki.

Janša: To ni sovražni govor

Predsednik SDS Janez Janša je glede domnevnega sovražnega govora v zapisu na spletni strani SDS dejal, da "če nekoga, ki je Srb, nekdo imenuje za Srba, to ni sovražni govor". Meni namreč, "da mora biti vsak ponosen na svoje nacionalno poreklo in zaradi tega naj nihče ne skriva tega. Če nekoga imenuješ po tem, kar je, mislim, da je lahko on ponosen na to in to zagotovo ni sovražni govor," je še dejal.

Meni tudi, da bi bilo treba vzpostaviti enaka merila o tem, kaj je sovražni govor, poroča STA. "Do svojega mnenja imajo pravico tako Tomaž kot Zoran in Danilo. To pravico do izražanja različnih mnenj je treba braniti in zaradi tega SDS tega stališča tudi ni umaknila s spletne strani, čeprav to ni njeno stališče," je dejal. Na novinarsko vprašanje, kako komentira sovražni govor v besedilu, je Janša odvrnil z vprašanjem: "Kaj v tem besedilu je sovražni govor in kaj naj jaz komentiram?"

Türk pričakuje ukrepanje

Predsednik republike Danilo Türk pa je dejal, da je objava takšnega zapisa "zaskrbljujoča. Ni presenetljivo, da je v javnosti že povzročila veliko negodovanja. V članku lahko zasledimo elemente, ki presegajo pravico do svobodnega izražanja mnenja in vsebujejo elemente sovražnega govora. Takšno ravnanje je treba odločno zavrniti kot nesprejemljivo prakso v javnem komuniciranju in političnem dialogu. Pričakujem, da bodo pristojni organi zadevo raziskali in ustrezno ukrepali."

Pirc Musarjeva poziva k prijavi kršitev

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je danes objavila poziv vsem, naj ji javijo kršitve. Poudarja, da pozivanje k nestrpnosti ni pot v državo, ki spoštuje človekove pravice. "Pooblaščenec bo glede na navedbe uvedel inšpekcijski postopek in pri upravljavcih volilnih imenikov in registra prebivalstva, pa tudi pri organizatorjih volilne kampanje preveril, ali so sumi o nezakoniti obdelavi osebnih podatkov iz uradnih evidenc utemeljeni. Ob tej priložnosti pozivamo vse, ki bi o zlorabah osebnih podatkov volivcev iz uradnih zbirk na zadnjih volitvah imeli kakršnekoli informacije, da te čim prej posredujejo pooblaščencu," je zapisala na spletni strani.

Javni forum na temo sovražnega govora

Jutri bo sicer potekal javni forum o sovražnem govoru v spletnih medijih, ki ga organizira Legebitra. Tema bo Spletni komentarji: uresničevanje demokracije ali poligon sovražnosti?. Kot so zapisali na spletni strani Legebitre, so od marca do septembra 2009 na Spletnem očesu, slovenski spletni točki za prijavo otroške pornografije in sovražnega govora na spletu, prejeli 160 prijav sovražnega govora po 297. členu kazenskega zakonika. Policiji so posredovali 16 prijav. Policija je na tožilstvo poslala 12 ovadb. Tožilstvo pa je vseh 12 primerov zavrglo. Več o dogodku lahko preberete tukaj.

Nekaj najboljših s Twitterja (ponedeljek):

@miharejc: TOP SECRET: jutri ob 18.30 #trenirkameet! Prešernov Trg (LJ). DRESS CODE: #trenirka! Povej naprej.

@praprotnix: @strankaSDS Tale vaš "komentar" bralca, se na prvi strani prodaja kot "Kolumna", ko kliknem nanjo pa "Novica" #nocomment #trenirka

@markofili: Nimam ć, a imam dva L v priimku...in dve trenirki. Naj me skrbi? #trenirka

@andrejkaroli: Jutri bi rad bil popoln, naglasak sam natreniro, šuškavac je speglan, falijo mi startaske in rajf. Pomoč? #trenirka

@zirosi: Če sedaj vsaj twiteraši podrobno poznamo razliko med "#trenirko" in "#trenerko", potem vse skupaj ni bilo popolni nesmisel. #trenirka

@PrimozP: Kaj pa @sds naredil za industrijo trenirk v Sloveniji! :) #trenirka

@katjaseruga24ur: Zoran Jankovic pravkar: "Nimam trenirke". Na shod gre, ce bo cas.

In še ena s Facebooka: Denis Avdić: "Kolk črt mora člouk met na trenirki, da ga kličejo Črtomir?"

Preberite še nekaj najboljših s Twitterja včeraj.

Komentarjev 72
  • PIKO5 21:49 02.marec 2012.

    Narodnost ali državljanstvo ni isto. Državljan je lahok vsak (srbin, bosanc ali zimbaddvejc). Slovenc je pa narodnost !!!!!!!!!!!!!!!

  • PIKO5 21:43 02.marec 2012.

    srbe na vrbe;)

  • geodet 21:14 13.december 2011.

    ma kakšne trenirke! Majer je u prenesenem pomenu mislu čef*rje ki so volil to nesnago jankovičevo, ne pa na stil oblačenja. niti janše ne podpiram, da ne bo nesporazuma, ampak dejstvo je, da bo šla slovenija ob takšnem odobravanju priseljencev ...prikaži več in njihovih potomcev po zlu.celo mnogi slovenci odobravajo tak način gnitja temeljev zdravega slovenskega naroda.