Slovenija
1916 ogledov

Načrti za "novo Adrio". Prvo leto 20 milijonov izgube.

Adria Airways Profimedia
Družba za upravljanje terjatev bank je po neuradnih informacijah nekdanjim pilotom Adrie Airways predstavila poslovni načrt nove slovenske letalske družbe, ki bi jo s partnerjem ustanovila država.

Nova družba bi imela po predstavljenem načrtu zaradi vzpostavljanja letalske operacije prvo leto 20 milijonov evrov izgube, je neuradno izvedel Radio Slovenija in dodal, da naj bi to ne bile zadnje številke, saj izračuni še niso končani. Po načrtu - številke sicer naj ne bi bile zadnje - bi družba letela s petimi letali Canadair in imela do 200 zaposlenih.

Ali bo ustanovitev nove družbe, ki naj bi se po nekaterih informacijah imenovala Air Slovenia, podprla vlada, naj bi bilo znano do konca meseca, je še poročal Radio Slovenija.

Skromni komentarji DUTB

V DUTB so danes za STA na vprašanje o izračunih glede morebitnega novega državnega prevoznika povedali, da je bila DUTB "kot specialist za prestrukturiranje družb v težavah s strani ministrstva za gospodarstvo pozvana k proučitvi finančnega stanja družbe Adria Airways". "Stanje smo proučili in o ugotovitvah obvestili ministrstvo. Več v tem trenutku ne moremo komentirati," so zapisali.

Na podlagi analize finančnega stanja Adrie Airways se je vlada odločila, da v Adrio Airways ne bo vlagala denarja, je večkrat povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V intervjuju za tednik Mladina minulo sredo je povedal, da bodo izračuni pripravljeni "v kratkem". Podrobnosti ni razkril, dejal je le, da je morebitni partner regionalni letalski prevoznik.

V DUTB so na vprašanja glede izračunov in glede predstavitve poslovnega načrta nekdanjim pilotom Adrie odgovorili le, da "navedbe ne držijo".

Letališče Brnik Slovenija Zaradi Adrie bo vlada spremenila zakon

Nezavezujoče ponudbe še zbirajo

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so danes za STA povedali, da od DUTB še niso prejeli izračunov glede morebitne ustanovitve novega letalskega prevoznika. "Ko bodo izračuni prispeli, jih bo ministrstvo proučilo in se do njih opredelilo," so navedli.

Do nove družbe naj bi po navedbah radia sicer najlažje prišli z nakupom poslovne celote Adrie Airways, za katero stečajni upravitelj Janez Pustatičnik nezavezujoče ponudbe zbira do 11. novembra.

Morebitna ustanovitev novega letalskega podjetja je ena od možnosti, ki jo je za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom po stečaju Adrie Airways omenjala vlada. Stečaj družbe, ki jo je država leta 2016 prodala nemškemu skladu 4K Investments, je stekel 2. oktobra. Predlog je vložilo vodstvo družbe, in sicer zaradi plačilne nesposobnosti.

Adria Airways, ki je imela okrog 550 zaposlenih, je na letališču Jožeta Pučnika opravila približno polovico vseh letov, po njenem propadu so v Ljubljano prišli Lufthansa, Swiss in Brussels Airlines, ki so vzpostavili lete v Frankfurt, München, Zürich in Bruselj.

Adria Airways | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • mph 08:39 08.november 2019.

    Kakšno omejenost kažete nekateri, je prav neverjetno. Za eno malo državico skoraj ni možno, da bi imela svojo letalsko firmo, da nosi velike dobičke, izguba je skoraj pričakovana. Kar je pomembno so posredni učinki, prihodki neštetih firm, ki imajo tako ...prikaži več stik s svetom. Ti pa zagotovo daleč presegajo teh planiranih 20 mio izgube. Tudi sicer v tujini so vse sanacije začele s planirano izgubo prvo let, manjšo naslednje, ... itn. To "načrtovanje" izgube ni prav nič sociaističnega, je kar kapitalistič

  • Tupamaros 07:57 08.november 2019.

    Načrti za "novo Adrio" so načrti za novo zgubo! Ideologi so zreli za nastanitev v posebni zavod. Nalrtovati izgubo je v socialistični ekonomiji klasika. Itak bo, kot vedno, vse ljudstvo pozlatilo.

  • Fulmmer 23:52 07.november 2019.

    Ja fino, če sami pokrijejo izgubo imajo zaradi mene lahko 100 m. izgube vsak mesec. Samo pri nas je možno ustanovit firmo, ki bo načrtovano prinašala izgubo.