Slovenija
30 ogledov

Nad konji bo fotovoltaika

Na lipiške strehe, ki še čakajo na obnovo, naj bi investitorji namestili tudi fo Žurnal24 main
Lipica. Obnova strehe nad hlevi na Borjači. Idejo o fotovoltaiki proučujejo.

Del kompleksa hlevov na Borjači, v katerem so do prvega leta nastanjena žrebeta z materami, v teh dneh dobiva novo streho. Stara je bila že tako dotrajana, da je ogrožala ljudi in živali. Obnova, vredna 90 tisoč evrov, ki jo financira ministrstvo za kulturo, pa pomeni tudi ohranjanje in urejanje stavbne dediščine.

V prihodnje naj bi lipiške strehe dobile tudi fotovoltaiko. “Potencialni investitorji bi prenovili strehe, v zameno pa bi lahko nanje postavili fotovoltaični sistem,” nam je povedala Maja Simoneti, predsednica sveta Kobilarne Lipica. "Trenutno smo v fazi pridobivanja stališč pristojnih institucij, zanimanje za projekt pa so že pokazali tudi potencialni investitorji,” pa je dejal direktor Tomi Rumpf.

Nujna čistilna naprava
V Lipici bodo morali čim prej izpeljati tudi ekološko sanacijo. "Nujno je treba zgraditi čistilno napravo. Glede na to, da so naša denarna sredstva skromna, se vodstvo dogovarja z različnimi ponudniki, da bi naložbo izvedli v javno-zasebnem partnerstvu," je še povedala Simonetijeva. Optimizirati bodo morali tudi ravnanje s hlevskim gnojem in sanirati deponijo.

2011 muzej lipicanca
Sicer prihodnje leto v Lipici načrtujejo tudi dokončanje obnove graščine z dvoriščem in hofa, v prostorih stare depandanse bodo odprli muzej lipicanca, v načrtu pa je tudi preureditev vstopnega platoja v 
kobilarno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.