Slovenija
181 ogledov

Nad kvazi ločence

Direktorica Centra za socialno delo Idrija Vojka Koder Hvalec pravi, da pari pot Žurnal24 main
Konec goljufij. Za ločence kmalu manj socialnih transferjev. Nov zakon. Prinesel bo enotno definicijo enostarševske družine.

 

Prednosti ločenih 

                                        Otroški dodatek. Višina je odvisna od bruto dohodka na družinskega člana. Kadar otrok živi v enostarševski družini, se znesek poveča za deset odstotkov.  

                          Socialna pomoč. Višina denarne socialne pomoči za družino se določi kot razlika med seštevkom minimalnih dohodkov, ki pripadajo posameznim upravičencem, in dohodki vseh družinskih članov. Višina minimalnega dohodka za enostarševsko družino se poveča za 30 odstotkov osnovnega zneska minimalnega dohodka. 

                                                                                                                                                                                                    Državne štipendije. Povprečni mesečni dohodek na družinskega člana za dodelitev štipendije ne sme presegati 65 odstotkov minimalne plače. Če gre za kandidate iz enostarševskih družin, pa ne sme presegati 70 odstotkov minimalne plače. Pravica do nadomestila preživnine. Pravica traja do otrokovega 18. leta.

Višji in lažje dostopni socialni transferji bodo za družine, kjer starša ne živita skupaj, kmalu preteklost. Tako bo družin, kjer se starša izdajata za ločena, da dobita višje otroške dodatke, državne štipendije, denarno socialno pomoč in podobno, manj.

Do konca letošnjega leta bo javnosti predvidoma predstavljen zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bo za vse socialne transferje uredil enotno definicijo enostarševske družine.

Tako so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) ter dodali, da bodo te denarne dodatke po novem dobile samo tiste enostarševske družine, kjer drugi od staršev ni več živ ali znan, če mu je bila odvzeta roditeljska pravica oziroma poslovna sposobnost ali če je dlje odsoten.

Prihranek 2,2 milijona
Nova definicija za enostarševske družine je septembra že začela veljati pri določanju višine otroškega dodatka (več o tem na tretji strani spodaj). Za otroke v družinah, kjer sta starša ločena ali ne živita skupaj, je otroški dodatek za deset odstotkov nižji. Na MDDSZ ocenjujejo, da bo letni prihranek zaradi tega ukrepa znašal okoli 2,2 milijona evrov.

Centri brez inšpektorjev
Zaposlenih, ki bi na terenu nadzirali, ali starša res živita ločeno, ni, so pojasnili na MDDSZ, kjer opozarjajo, da bi ob morebitni uvedbi inšpektorjev morali zakonsko urediti dovoljenje za vstop v stanovanje. "Mi ne smemo iti na dom in nadzirati, ali starša živita skupaj," je potrdila tudi direktorica idrijskega socialnega centra Vojka Koder Hvalec.

Če se pojavi sum goljufije, lahko po njenih besedah stranke povabijo v prostore centra in skupaj preverijo podatke. Letos so imeli na Idrijskem osem primerov, kjer so se podatki izkazali za napačne. Preverjanje dejanskega bivanja je po njenih besedah naloga upravnih enot.

"Tisti, ki želijo dokazovati, da ne živijo skupaj, na upravni enoti strašansko hitro dobijo potrdilo o ločenem gospodinjstvu," je povedala in dodala, da so na centrih zato, ko morajo preverjati, ali trditve o ločenem bivanju držijo, v nerodnem položaju.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Upravne enote izdajajo potrdila o stalnem prebivališču," so dejali na ministrstvu za javno upravo in pojasnili, da podatek o ločenem gospodinjstvu preverja tisti, ki podeljuje posamezne pravice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.