Slovenija
6020 ogledov

Nad zdravnike zdaj z zakonom

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Odbor za zdravstvo bo obravnaval predlog novele zakona o zdravniški službi

Člani odbora DZ za zdravstvo bodo na nujni seji razpravljali o vladnem predlogu novele zakona o zdravniški službi. Predlog širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Predlagane spremembe večinoma sledijo nedavnemu vladnemu odloku o opravljanju zdravniške službe v času stavke.

Predlog novele zakona o zdravniški službi se od nedavno sprejetega vladnega odloka, za katerega v zdravniškem sindikatu Fides menijo, da je neustaven in nezakonit, bistveno ne razlikuje. V predlogu so dodatno opredeljene ranljive skupine, ki jih v odloku vlada ni taksativno naštela. Nabor storitev, ki se morajo izvajati v času zdravniške stavke, pa v predlogu novele ostaja enak kot v odloku, je prejšnji teden pojasnila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Predlog novele po navedbah vlade poudarja, da je treba še posebej poskrbeti za ogrožene skupine prebivalstva - na primer otroke, starejše osebe, invalide, osebe z duševno motnjo, ki jim omejevanje zdravstvenih storitev v času stavke še izdatneje ogroža zdravje in varnost. Tudi opustitev napotitev pacientov na zdravljenje bi lahko v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Enako velja za nemoteno in kontinuirano opravljanje triažnih pregledov, saj le na podlagi teh zdravnik lahko ugotovi zdravstveno stanje osebe, razumen čas za izvedbo zdravstvene storitve in opredeli ustrezno stopnjo nujnosti zdravstvene obravnave.

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, traja 11. tednov in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar Leon
    Leon 12:36 29.marec 2024.

    https://www.delo.si/novice/svet/popoldansko-delo-bi-bilo-v-nemciji-utaja-davkov/

  • optimist11 10:05 29.marec 2024.

    Nikjer še nisem zasledil , točno definirano kako bi naj naše zdravstvo izgledalo. O tem se mora doseći soglasje, potem bo vse naprej lažje. Dejstva: JZ ostane, koncesionarji ostanejo, popolnoma privat ustanove ostanejo oz. se bodo širile. Se pravi potrebno ...prikaži več je postavit jasne razmejitve oz. pravice vseh deležnikov. Uvesti klavzulo , ki prepoveduje delo zdravnikov iz JZ v privatnem. Vsak naj ima svoje zaposlene in za njih plačuje vse dajatve . Me zanima , koliko dopusta bodo dobili pri privatnikih

  • leonardo 09:06 29.marec 2024.

    Spet in spet berem: zahteve zdravnikov - dvig plač starejšim zdravnikom. Nikjer ne preberem, da jih skrbi za njihove bolnike. Pa od kje ste se vzeli požeruhi? In kje v zakonu bo predviden dopust teh lenuhov, ki poležavajo dva do ...prikaži več tri mesece na leto potem, ko so se izčrpali v popoldanskem fušanju?