Slovenija
23360 ogledov

Nadomestilo za brezposelnost tudi zaposlenim

denar računalnik kalkulator Shutterstock
Nadomestilo za brezposelnost bo lahko brezposelni dobival tudi, če se bo zaposlil, preden se mu pravica do nadomestila izteče.

Spremembe zakona o trgu dela, ki se začnejo uporabljati 21. januarja letos, prinašajo novo pravico brezposelnim, ki se bodo zaposlili pred iztekom pravice do nadomestila. Dokler se pravica do nadomestila ne bi iztekla, bodo lahko poleg plače prejemali še 20 odsotkov nadomestila. 

Temu se bo reklo spodbuda za zaposlovanje, brezposelni se bo moral zaposliti za polni delovni čas, pravica do te spodbude pa mu bo pripadala največ 12 mesecev in ne bo vplivala na pogoje ponovnega uveljavljanja pravice do nadomestila.

Kdor ima višjo šolo, mu dodatek ne pripada

Pravico do "dodatka" v višini 20 odsotkov nadomestila bodo imeli le brezposleni, ki nimajo dokončane več kot srednje šole, kdor je končal višjo šolo, pa se lahko obriše pod nosom.

"Pri določanju ciljne skupine brezposelnih oseb, ki bodo upravičene do spodbude, katere namen je v doseganju čim prejšnje aktivacije upravičencev do denarnega nadomestila, se je upoštevalo dejstvo, da je past brezposelnosti najvišja ravno pri nižje in srednje izobraženih upravičencih do denarnega nadomestila. Ti upravičenci možnosti za zaposlitev sicer imajo, vendar je omenjeni ukrep dodatna spodbuda za reintegracijo na trg dela ob sočasni zagotovitvi določene stopnje socialne varnosti v obliki denarnega nadomestila," so nam odločitev, da višje izobraženim ta spodbuda ne bo pripadala, pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Spodbuda sicer ne pripada tistim, ki so dobivali štipendijo za deficitaren poklic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • blayo 10:25 10.januar 2018.

    To bo spodbuda za 'prerazporejanje' zaposlenih iz ene firme v drugo z vmesnim postankom na zavodu, s tem da bo v drugi firmi plača nižja pod pretvezo češ, saj bodo itak še celo leto prejemali 20% nadomestila za brezposelne...

  • kapibara 09:39 10.januar 2018.

    V tem primeru, pa : Kdaj pa polna penzija, za Veterane vojne za SLO

  • Janez_53 09:15 10.januar 2018.

    No, to je pa res neumno trošenje denarja, ki je namenjen le NEZAPOSLENIM!!!