Slovenija
135 ogledov

Nadzor nad gobarji

Gobe Reuters
Sezona gob se je začela neobičajno hitro in je neobičajno dobra, pravijo gobarji. Stežka se uprejo, da jih naberejo le dva kilograma.

Inšpektorat za kmetijstvo in okolje bo ob koncih tedna na Gorenjskem, Pohorju in na Goričkem začel izvajati dodatne nadzore upoštevanja uredbe, ki se tiče nabiranja gob. Nadzore bodo izvahjali tudi izven rednega delovnega časa, so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo in okolje. "Gobarji iz leta v leto bolje poznajo Uredbo o varstvu samonikliv gliv in večinoma spoštujejo določbe, da je potrebno gobe očistiti že na rastišču in da jih je potrebno prenašati v zračni in trdni embalaži. Še vedno pa nekateri gobarji na vrhuncu gobarske sezone težko spoštujejo omejitev nabiranja na največ dva  kilograma dnevno," pravijo na ministrstvu. Predvidena globa je 208, 65 evra. Letops inšpektorji še niso izdali nobenega ukrepa.

Gob veliko po vsej Sloveniji

"Letošnja sezona gob se je zaradi kislega vremena začela neobičajno hitro in je zelo dobra, " pravi Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor. Gobe rastejo po vsej Sloveniji, med užitnimi je največ jurčkov, lisičk in golobic."Kršitve se najpogosteje dogajajo na rastiščih, kjer so ljudje gobe že našli, nato pa se tja vrnejo in se večjim količinam gob ne morejo upreti," razlaga Šerod, ki meni, da je 14 inšpektorjev, ki opravljajo nadzor nad gobarji, odločno premalo.

Nabrala 33 kilogram gob

Lani so inšpektorji izdali 17 glob, štiri gobarje so opozorili pisno. V dveh primerih je bila dovoljena količina gob (dva kilograma) bistveno prekoračena. Gobe, vseh skupaj jih je bilo 33 kilogramov, so odvzeli in oba nabiralca oglobili za 208,65 evrov. 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.