Slovenija
15 ogledov

Nadzor? Po potrebi.

Največ odločb se proda, kadar “legalni” stanovalci odidejo na študentsko izmenja Žurnal24 main
Prodaja odločb. Direktorica študentom stanovalcem zaupa. Odkrijejo le deset kršitev na leto.
Zasebniki s subvencijo
Sobe. Študenti lahko najamejo tudi sobe pri zasebnikih, ki imajo sklenjeno pogodbo s Študentskimi domovi v Ljubljani. Povprečna cena take sobe je 73,46 evra, letos pa jih je na voljo 2.200.

Zlorabe. Študent in študentka Univerze v Ljubljani (imeni hranimo v uredništvu) sta oba prejela pozitivno odločbo za bivanje v študentskih domovih v Ljubljani. Svoji odločbi sta prodala za 150 evrov po osebi na mesec, sama pa živita pri zasebniku, kjer za skupno sobo plačujeta dobrih 200 evrov.

Raziskovali niso
Direktorico Študentskih domov v Ljubljani Ksenijo Preželj smo vprašali, ali so kdaj raziskovali trgovanje z odločbami, vendar odgovarja, da ne. Preverjanje identitete stanovalcev po besedah Prežljeve poteka “po potrebi”, izvajajo pa ga “odgovorne osebe”. Kot pojasnjuje, preverjanje poteka skladno z domskim redom, dodaja pa, da so študentje odrasli ljudje, odgovorni za svoja dejanja. “Naše delo temelji na zaupanju do njih,” komentira Prežljeva, ki meni, da trgovanja z odločbami ni veliko.

10 primerov “lažnega” stanovalca na leto odkrijejo v Študentskih domovih v Ljubljani.

Študenti: Ni tako
Poznavalci se z direktorico ne strinjajo in pravijo, da je trgovina z odločbami precejšnja. Prekmurka Maja Ladić, ki je še do predlani v študentskem domu legalno stanovala vseh pet let študija, je na domsko inšpekcijo naletela dvakrat.

Predsednik študentskega sveta stanovalcev Marko Juretič pravi, da sami nimajo pristojnosti, da bi odkrivali kršitelje. “Če se na oglasnih tablah po domovih pojavijo oglasi, jih odstranimo,” dodaja.

Mini intervju - anonimna študentka
Inšpekcije se ne boji

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
1. Koliko ste pripravljeni odšteti za odločbo?

Do 110 evrov na mesec. To bo še vedno ugodneje, kot če bi živela v najemniškem stanovanju.

2. Ste za sobo zaprosili tudi po uradni poti?
Ne, ker sem maturirala šele v drugem roku, tako da bom šele konec septembra izvedela, na katero fakulteto bom sprejeta.

3. Ali se ne bojite nadzora?
Ne, ker poznam nekaj ljudi, ki so tako živeli v študentskih domovih.

4. Boste drugo leto oddali uradno vlogo?
Da, februarja, ko je drugi razpisni rok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.