Slovenija
2 ogledov

Nadzornikov nova uprava ni zanimala

Nemec (desno) naj bi se z nadzorniki pogajal o sporazumnem odhodu z mesta prvega Žurnal24 main
Nadzorni svet Darsa je za svojo predsednico izvolil dosedanjo v. d. predsednice Matejo Duhovnik. Razprave o novi upravi pa ni bilo.

Kot je še poudarila prva nadzornica Družbe za avtoceste v RS (Dars), na seji o upravi niso razpravljali. Obravnavali so določena soglasja k podpisu pogodb, kadrovsko politiko, anekse k pogodbam, realizacijo na projektih. "Pod točko razno smo obravnavali veliko stvari, ampak nič v zvezi s kakršnimikoli spremembami v upravi," je še dejala Duhovnikova. Poleg izvolitve predsednika so imeli nadzorniki med drugim na dnevnem redu tudi izvolitev namestnika predsednice nadzornikov. Na to mesto je bil izvoljen Iztok Klančnik.

Jan Oplotnik o nadaljnjem sodelovanju
Član uprave Žan Jan Oplotnik, ki je odgovoren za finance, je za Žurnal24 potrdil pogovore s predstavniki države o možnostih nadaljnjega sodelovanja. Po njegovih informacijah sicer odločitev še ni dokončno padla, moti pa ga, da podrobnih argumentov o tem, zakaj uprava ne uživa več zaupanja lastnika, torej države, ni slišal.

Šest plus šest plač
za odhod
V javnosti se je v minulih dneh pojavila informacija, da naj bi se nadzorniki Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) na pobudo vršilke dolžnosti predsednice nadzornega sveta Darsa Mateje Duhovnik in člana Iztoka Klančnika s člani uprave Darsa s Tomislavom Nemcem na čelu pogajali o njihovem odhodu iz uprave ter morebitnih bodočih delovnih mestih v družbi.

Članom uprave Darsa naj bi v skladu z njihovimi pogodbami ob razrešitvi pripadala odpravnina v višini šestih mesečnih plač in še šest plač, če zavrnejo ponujeno delovno mesto v Darsu. V primeru nekrivdne razrešitve in če bi zavrnili ponujeno delovno mesto, bi vsak član uprave prejel po 12 mesečnih plač. Ob dejstvu, da je Nemec pred letošnjim znižanjem plače prejemal okoli 11 tisoč evrov bruto, preostali štirje člani uprave – tu je vključen tudi delavski direktor – pa med 7500 in 9100 evri bruto, bi to pomenilo 132 tisoč evrov bruto odpravnine za Nemca, za preostale pa od 90 tisoč evrov bruto do 109.200 evrov bruto, so izračunali pri časniku Dnevnik.

Več kandidatov
Ugibanja o menjavi Darsove uprave se pojavljajo že od konca lanskega leta, pred kratkim pa so lastniki spremenili statut družbe, ki omogoča enočlansko upravo. Med kandidati za vodenje Darsa se – tako Dnevnik – neuradno za zdaj omenjajo nekdanji prvi mož družbe Rajko Siročič, nekdanji predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Vinko Može in Tone Černe, ki je pred kratkim odšel iz uprave Perspektive DZU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.