Slovenija
88 ogledov

Naelektrena stavka

Takole je proti delavcem in predstavnikom sindikata žugal lastnik Franc Unuk, ki Žurnal24 main
Karoserije. Direktor se je dve uri pogajal, lastnik pa stavkajoče zmerjal z lenuhi.

Maribor. “Lastnik me je obtožil, da sem mu kradla, zato mi vsak mesec trga del plače. Spore z nekaterimi sodelavci rešuje že na sodiščih, grozi vsak dan,” pravijo delavci v podjetju Karoserije, ki so včeraj začeli stavkati. Za stavko so se odločili, ker jim lastnik Franc Unuk dolguje plačane prispevke, regres za leti 2009 in 2010 ter izplačilo nadur in jubilejnih nagrad, nevzdržni pa so tudi medosebni odnosi. Da Unuk že več let krši delovne obveznosti in razmerja, je že nekajkrat ugotovila tudi delovna inšpekcija.

Stroje bomo zagnali, ko bomo imeli na svojih računih prvih sto evrov regresa in zagotovilo, da bodo preostali dolgovi poplačani v delih,” pove Dušan Mlakar, vodja stavkovnega odbora, in pogajanja z direktorjem napoveduje tudi za danes. Včerajšnja so bila namreč po prihodu Unuka onemogočena.

“Igra sindikatov”
To je izsiljevanje, saj nismo v Bosni. Delavci so dobili vse plačano, pač v drugi obliki,” se je na stavkovne zahteve odzval Unuk in delavce označil za “lenuhe, ki niso za drugam kot za na borzo”. Očitana šikaniranja in vsakodnevne grožnje zaposlenih pa jemlje kot “igro sindikatov”. “Kdor je priden, se mu nič ne zgodi,” še pravi in dodaja, da lahko zaradi njega stavkajo tudi en 
mesec.

Direktorja skrbi propad
Bolj v skrbeh je februarja imenovani direktor Stanislav Žuman. “Za zdaj smo likvidni. Če bo stavka kak teden, pa to lahko pomeni propad,” ocenjuje. Delavci pa opozarjajo, da jim plače nakazuje podjetje Karoserist in ne Karoserije. “To je že praksa. Matično podjetje ima blokiran račun, plače se nakazujejo prek našega trgovskega podjetja, ki sprejema tudi vsa naročila,” pojasni Žuman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.