Slovenija
0 ogledov

Nafta novo leto začela s pocenitvijo

Z ustavitvijo izvoza želijo pomagati domačemu trgu. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Cene nafte so novo leto začele z znižanjem, potem ko sta Rusija in Ukrajina zagotovili, da njun spor glede zemeljskega plina ne bo vplival na dobavo Zahodni Evropi.
 

Za dobro polovico nižja cena

Cena ameriške surove nafte se je v letu 2008 znižala za 54 odstotkov, potem ko se je leta 2007 zvišala za 57 odstotkov. Lani je najvišjo vrednost dosegla julija, takrat se je povzpela na 147,27 dolarja, nato pa je začela padati in 19. decembra dosegla 33,87 dolarja.

Zahodnoteksaška lahka nafta s februarskim dobavnim rokom se je med današnjim azijskim elektronskim trgovanjem na newyorški blagovni borzi pocenila za 3,05 dolarja na 41,55 dolarja. V četrtek se zaradi praznika, novega leta, ni trgovalo, v sredo pa se je ta vrsta nafte podražila za 5,57 dolarja na 44,60 dolarja, in sicer prav zaradi zaskrbljenosti glede posledic spora med Rusijo in Ukrajino. Severnomorska nafta brent za dobavo februarja pa se je danes v Londonu pocenila za 3,31 dolarja na 42,28 dolarja za 159-litrski sod.

Rusija je uresničila grožnje in z novim letom prekinila dobavo plina Ukrajini, saj so pogajanja o poravnavi dolgov in novi pogodbi za dobavo v letu 2009 propadla. V Moskvi so Kijev sicer pozvali k čimprejšnjemu nadaljevanju pogajanj, a hkrati opozorili, naj Ukrajina ne vzame plina, ki je preko njenih plinovodov namenjen v Evropo. Ukrajina je za zdaj zagotovila, da se zgodba iz leta 2006 ne bo ponovila in da ne bo vzela Evropi namenjenega plina. K temu sta jo v skupni izjavi pozvala tudi češko predsedstvo EU in Evropska komisija, ki spor po besedah komisarja za energetiko Andrisa Piebalgsa budno spremlja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.