Slovenija
19 ogledov

Nagrada jakob za Odprto kuhno

Sejm Alpe Adria
1/10
Anže Petkovšek
Na sejmu Alpe-Adria se predstavlja 282 razstavljalcev in ponudnikov iz 11 držav. Nagrado jakob za odličnost in kakovost v turizmu je prejela Odprta kuhna.

Direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl je dejal, da je v ospredju letošnjega sejma aktivni turizem, predvsem tek, pohodništvo in športni ribolov. Osrednaj Slovenija se tako predstavlja predvsem prek športnih aktivnosti, kot sta svetovno prvenstvo za rekreativne kolesarje in Ljubljanski maraton. "Turizem Ljubljana pa pripravlja letos niz dogodkov v znamenju 2000-letnice rimske Emone," je Bricl pojasnil ključne poudarke sejma.

V času sejma bodo na 27 stojnicah potekale številne animacije, pester obsejemski program pa bo potekal tudi v manjših kongresnih dvoranah Gospodarskega razstavišča, kjer se bodo med drugim zvrstila potopisna predavanja, potekala pa bodo tudi različna strokovna srečanja.

V soboto Kvarnerski dan

Letošnja regija partnerica je Kvarner, ki je, kot je poudaril Bricl, ena najbolj priljubljenih turističnih regij za Slovence. V soboto bo na sejmu potekal Kvarnerski dan, ko bodo lahko obiskovalci okusili številne lokalne specialitete.

"Povezovanje je ključno in regija je lahko močnejša, kolikor je lahko močnejši vsak posamezen delček," je ob odprtju dejal direktor Spirita Boštjan Skalar. Poudaril je, da je spodbudno, da je na sejmu vsako leto več tujih razstavljalcev, a opomnil, da domači turisti ustvarijo okoli 45 odstotkov vseh prenočitev.

Skalar je obiskovalce povabil na stojnico Spirita z oznako I feel Slovenia, kjer se slovenska turistična ponudba predstavlja pod tematiko "zelena, aktivna in zdrava Slovenija". Na omenjeni stojnici se predstavljajo vse Evropske destinacije odličnosti (EDEN) in turistični ponudniki po Poti miru, ki so jo zasnovali ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne. Slednja je tudi ena od letošnjih osrednjih turističnih tematik.

Regija ima potencial

Slavnostnega odprtja se je udeležil tudi generalni sekretar zveze Alpe-Jadran Thomas Pseiner, ki je sejem označil kot "fantastično priložnost za promocijo raznolikosti regije". Kot je poudaril, je sejem namenjen tako lokalnim prebivalcem, ki odkrivajo vedno nove kotičke regije, kot potencialnim prebivalcem iz drugih delov Evrope, ki šele spoznavajo ta del Evrope.

"Kar zadeva našo skupno zgodovino, je to tudi del Evrope, ki je uspešno opravil prehod od nasprotovanja k sodelovanju. To območje je postalo žarišče evropske integracije. V letu, ko se spominjamo začetka prve svetovne vojne pred sto leti, tega ni mogoče dovolj poudariti," je še dejal Pseiner.

Zbrane je nagovoril tudi generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marjan Hribar, ki je poudaril, da ima raznolika regija izjemen potencial postati ena najboljših turističnih destinacij v Evropi. Ob tem je poudaril potencial turizma za izhod iz krize in navedel, da je turizem na vrhu razvojnih strategij številnih držav.

"Z inovativnim pristopom ustvarjamo skupne turistične produkte. Omenil bi projekt Alpe Adria Trail, gre predstavlja najbolj direkten učinek povezovanja v regiji, številni obiskovalci in izjemno kakovostna promocija v bistvu sta najboljša opredelitev tega skupnega sodelovanja," je dejal Hribar. Napovedal je tovrstne povezovanje tudi na področju golfa in smučanja, kjer načrtujejo oblikovanje skupne smučarske karte.

Strokovna nagrada Odprti kuhni

Ob odprtju sejma so podelili tudi strokovno nagrado jakob, ki jo je prejel projekt Odprta kuhna - kulinarično popotovanje med stojnicami tržnice. Kot je zapisala strokovna komisija pod vodstvom etnologa Janeza Bogataja, projekt predstavlja inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. V okviru Odprte kuhne se je med majem in oktobrom na stojnicah na Pogačarjevem trgu predstavljalo 24 gastronomskih regij v Sloveniji, pridružile pa so se jim tudi kulinarične dobrote iz drugih držav.

"Med letom smo želeli samo dati vse od sebe, da je vsak petek uspel. Zelo sem vesel, da smo dobili nagrado, saj je res nismo pričakovali," je ob prejemu nagrade dejal vodja projekta Odprta kuhna Lior Kochavy. "Verjeli smo, da če bomo naredili po najboljših močeh, da bomo uspeli."

Za letošnji projekt Odprte kuhinje je že napovedal, da bo večja selekcija pri gostinskih ponudnikih, več pozornosti pa bodo namenili tudi samemu prizorišču, da bo to še bolj obiskovalcem prijazno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.