Slovenija
919 ogledov

Nagrade prostovoljnim gasilcem. To pravijo na vladi.

Gasilci na Krasu, požar Profimedia
Škoda na Krasu se bo ocenjevala še nekaj časa. Upamo na evropsko pomoč.

Vlada je na današnji seji odredila je ministrstvu za obrambo, da priprvi oceno skupne neposredne škode požara na Krasu ter ministrstvu naložila, da skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo zaprosi za pomoč solidarnostni sklad Evropske unije, je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. 

Damir Črnčec | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Slovenija je v preteklosti to pomoč koristila štirikrat, trikrat v primeru poplav in enkrat v primeru žleda. Iz tega naslova je skupaj dobila dobrih 48 milijonov evrov, posamezni zneski znašajo med 7,5 in 18 milijoni evrov. 

Kot je povedal Črnčec, je državni načrt na Krasu še vedno aktiviran. "Kmalu bomo prišli do epiloga in do sredine septembra pripravili celovit načrt ocene škode. Takoj nato se začenja postopek povrnitve škode prizadetim." 

Osnovni predpogoj evropske pomoči je, da bo dosežen prag škode v Sloveniji. Po ocenah ta znaša 279 milijonov evrov. Torej če bo ta prag dosežen, se sorazmerni delež državi povrne. "Denar bo namenjen predvsem popravi infrastrukture, škodi, ki je bila povzročena na terenu. Pravila glede tega so jasna. Aktivirali bomo sicer vse zmožnosti, ki so na voljo v uniji," je zagotovil Črnčec. 

Spomnil je tudi, da je Evropska unija že med požarom pomagala in v okviru mehanizma izmenjave letalskih zmogljivosti omogočila Sloveniji, da je brezplačno koristila skoraj polovico obsega gašenja iz zraka s sredstvi, ki niso bila naša.

Prav tako je vlada ministrstvu naložila, da do konca avgusta pripravi spremembe zakona o varstvu pred naravnimi nesrečami, ki bo v državni zbor predložen po hitrem postopku. "S tem zakonom razrešujemo vprašanje nagrad prostovoljcem gasilcem, vsem tistim, ki so bili aktivirani v tej veliki naravni nesreči," je povedal Črnčec. 

požar Kras Kras Slovenija Izpoved gasilca: "Po desetih dneh smo izmučeni, spali smo po dve, tri ure." požar Renče gasilci požgana zemlja Slovenija Zadnje novice s pogorišča na Krasu požar Kras Slovenija To je razlog, da je na Krasu zagorelo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Lucinda_Binney
    Lucinda_Binney 16:18 28.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ..... Tako sem začel .................... >>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com