Slovenija
612 ogledov

Predlog: Nagrade v zdravstvu bi delili glede na rezultate zdravljenja

vlada matej tonin Vlada RS
Predsednik stranke Nova Slovenija Matej Tonin je danes predstavil paket rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo. "Zdravstveni sistem je na robu zloma," je izpostavil.

Stranka Nova Slovenija je na novinarski konferenci predstavila svoje zamisli, konkretno devet točk, s katerimi bi rešili slovenski zdravstveni sistem. "Prepričan sem, da slovenski državljani od slovenske politike predvsem pričakujejo rešitve. Ne kakšnega prevelikega parlamentiranja, kdo je kriv, iskanja krivcev, ampak dialog in pa da končno pridemo do rešitev, ki bodo delovale. Zato smo v NSI pripravili aktualizirano varianto našega zdravstvenega programa, kjer je stvar še dodatna skoncentrirana na trenutno stanje," je uvodoma izpostavil predsednik NSi-ja Matej Tonin. "S tem programom želimo predvsem predstaviti rešitve, kjer mislimo, da je možnost, da se vzpostavi ta boljši zdravstveni sistem, ki ga Slovenija nujno potrebuje," je poudaril Tonin. 

Ključni poudarki NSi-jevega programa za rešitev zdravstvenega sistema

"Treba je vključiti takoj vse razpoložljive zdravstvene kapacitete, pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti. Gre tako za javne zavode, koncesionarje, kot zasebnike," je v uvodni točki programa izpostavil Tonin. "Vsak zdravnik naj se sam odloča, kje in kako bo opravljal svoj poklic, zato bi želeli, da se uvede nova statusna oblika, to je samostojni nosilec zdravstvene dejavnosti," je nadaljeval.

"Bolniki naj se samostojno odločajo, kje naj opravljajo svojo zdravstveno storitev. Ali je to pri javnem zavodu, koncesionarju ali zasebniku, ključno je, da storitve ne plačajo iz svojega žepa, pač pa zavod oz. zavarovalnica, kjer so zavarovani," je v tretji točki poudaril predsednik NSi. "Ključno se nam zdi, da se prečisti osnovna košarica pravic in da se tudi preoblikuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje," je nadaljeval. 

"Želimo, da se odpravi monopol ZZZS-ja. Gre za socialistični mastodont in rešitve, ki so bile morda dobre pred 30/40 leti, žal v današnjem času niso več ustrezne," je izpostavil Tonin. "Želimo jasno uvedbo standardov in kakovosti ter seveda tudi varnosti zdravstvenih storitev. In da se plačilo izvaja glede na rezultat zdravljenja in dosežene strokovne standarde. In nenazadnje da se tudi zaposlene v zdravstvu nagrajuje v skladu z rezultati dela," je sistem nagrajevanja opisal Tonin, v naslednji točki pa izpostavil tudi to, da si v NSi želijo, da se zdravstveni zavodi preoblikujejo v neprofitne gospodarske združbe.

Poleg tega eno od (sicer precej logičnih) rešitev v osmi točki vidijo tudi v tem, da se poveča vpisno število na medicinskih fakultetah in drugih visokošolskih zdravstvenih zavodih. Za konec bi si želeli še občutnega zmanjšanja administrativnih obremenitev zdravnikov, predvsem pa da se v Sloveniji končno vzpostavi digitalizacija zdravstvenega sistema.

"Ključno se nam zdi, da naredimo miselni preskok. Da v središče resnično postavimo pacienta, ne pa državni zdravstveni sistem. Ko bomo naredili ta preskok v glavah, potem bo vse drugače. In da to naredimo, je ključno, da dosežemo dostopnost do zdravnikov in pa možnost izbire. To sta dva ključna elementa, ki jih moramo kot država vzpostaviti," je zaključil Tonin.

 
Komentarjev 4
  • Grof 15:41 18.januar 2023.

    In končno je žvižgač, na zadnji fotografiji v 24ur plunuti Musolini, je le pristal ob boku, kot svetovalec ministra, zakaj že, ker je pizdek kot čefur Loredanić

  • Svobodnež 14:00 18.januar 2023.

    Toninček se je poleg Janše usral, sedaj pa pametuje! Ko bi moral nasprotovati nekaterim Janševim bedastim in škodljivim ukrepom za državo, je pridno sklonil glavo in bil tiho! Tovornjak z maskami mu je ušel neznano kam! Lahko je vesel, če ...prikaži več ga nihče ne bo klical na odgovornost!

  • Ender3 13:52 18.januar 2023.

    Roke stran od NSl, dobro vemo kaj zagovarjajo in podpirajo. Muka mi je, ko jih vidim ali poslušam.