Slovenija
69 ogledov

Naj še leto dni ostane v vrtcu?

prvi dan šole Saša Despot
Otroci so ob vstopu v šolo stari med pet let in osem mesecev do šest let in osem mesecev. Kdaj se splača vpis preložiti?

Na večini slovenskih osnovnih šol v tem tednu poteka vpis v prvi razred. V devetletko se letos vpisuje najmočnejša generacija otrok po osamosvojitvi. Starši vpisujejo otroke, ki bodo v letošnjem šolskem letu dopolnili šest let, torej so rojeni leta 2010. 

Na vpis skupaj z bodočim prvošolcem

Starši lahko otroka vpišejo v eno od 452 javnih ali eno od petih zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. 28 šol je prilagojenih za učence s posebnimi potrebami. 

Na vpis v izbrano osnovno šolo še lahko odpravite skupaj z bodočim prvošilcev, ob vpisu pa šolo obvestite tudi o zdravstvenih (diete) in vedenskih posebnostih otroka. 

Učitelji | Avtor: Profimedias Profimedias

Za odlog vpisa predvsem decembrski otroci

Če menite, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo, lahko na podlagi zakona o osnovni šoli predlagate preložitev šolanja za eno leto. Preložitev začetka polanja lahko predlaga tudi zdravstvena služba ali komisija za usmerjanje. Preložitev šolanja je možna za otroka, rojenega v katerem koli mesecu, največ prošenj za preložitev šolanja pa je za otroke, ki so rojeni decembra. 

Preberite: 

Preložen vpis možen tudi med letom 

Otrok bo napoten na ugotavljanje pripravljenost za sprejem v šolo. Prošnje za odložitev začetka šolanja so načeloma odobrene. Možna je tudi odložitev začetka šolanja med šolskim letom v prvem razredu. O tem odloči ravnatelj na podlagi obrazloženega mnenja strokovne komisije, ki jo sestavljajo šolski zdravnik, svetovalni delavec ter vzgojitelj oziroma učitelj.

Možen je tudi predčasen vpis, ki pa ga zakon posebej ne ureja. V tem primeru morajo starši na šolo nasloviti vlogo, o kateri odloči ravnatelj, v primeru pritožbe pa pritožbena komisija.

Vpis v drugi šolski okoliš 

Otroka je sicer treba vpisati v šolo v okolišu, v katerem prebiva. Če želite, da bi obiskoval šolo, ki ni v vašem okolišu pa najpozneje v14 dneh po izteku roka za vpis, na to šolo vložite prošnjo za prepis. 

O vlogi za prepis odloča zaprošena šola, vendar je predpisano obvezno posvetovanje s šolo šolskega okoliša, v katerem otrok prebiva. Zaprošena šola ni dolžna ugoditi vlogi staršev, če bi to posegalo v njeno organizacijsko in kadrovsko strukturo ter prostorsko zmogljivost ali če bi se s tem v šolskem okolišu, kjer učenec prebiva, zmanjšalo število učencev oziroma oddelkov, kar bi vplivalo na spremembo statusa šole ali njeno ukinitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.