Slovenija
1113 ogledov

Naj se vrnejo v službo, kranjske zdravnike zdaj prosi še župan

Matjaž Rakovec bo nasledil dolga leta nezamenljivega Ernesta "Nestla" Aljančiča. Žurnal24 main
"Nadvse zaskrbljen se na vas obračam v zvezi z alarmantno situacijo v kranjskem zdravstvenem domu, kjer trenutno vladata nepredstavljiva gneča in zmeda zaradi množičnega koriščenja dopustov zdravnikov družinske medicine, ki jim ob tem tečejo še odpovedni roki," je zapisal v javnem pozivu.

"O razmerah znotraj ZD Kranj sem se v zadnjem času večkrat prepričal na lastne oči. Ljudje, stari in mladi, potrebni ustrezne zdravniške oskrbe, v teh dneh obupani sedijo, stojijo in se gnetejo po prenatrpanih hodnikih kranjskega zdravstvenega doma. Marsikdo med njimi je še posebej občutljiv in dovzeten za okužbe, a je primoran čakati ure in ure v prostoru z ostalimi bolniki. Zagotovo se tudi sami zavedate, da veliko tistih, ki so v vrstah, predolgo trpi tudi zaradi bolečin. Hudo je za tiste, ki situacijo spremljamo, še veliko huje pa je pacientom," je v javnem pozivu zapisal kranjski župan Matjaž Rakovec.

"Na drugi strani imamo tu vas, preobremenjene zdravnike, med katerimi vladata velika negotovost in stiska. Tudi vi ste žrtve nastale situacije. Delo ni organizirano, kot bi bilo v takšnem stanju potrebno. Razumem potrebo po vaših dopustih, a trenutna situacija je res izredna in smo tik pred kolapsom sistema. Zato vas pozivam k sprejetju rešitve nastale situacije, kot jo ponuja Ministrstvo za zdravje," je še zapisal.

Dodal je, da se je danes za zaprtimi vrati srečal s Šabedrom in da bo ta vladi predlaga nižji glavarinski količnik, ustreznejšo in pravičnejšo razporeditev dela ter odpravo administrativnih ovir.

"Zato vas prosim, da se v dobro vseh občank in občanov Kranja ter ostalih uporabnikov ZD Kranj v tej kaotični situaciji vrnete na delo. Razumem vaše zahteve in se absolutno strinjam, da si zaslužite boljše razmere za delo, zato sem tudi vseskozi podpiral vaša prizadevanja. Razumeti pa moramo tudi potrebe najbolj ranljivih skupin – to pa so bolniki, ki so za nastalo situacijo najmanj krivi," je še dodal in obljubil, da bo po svojih močeh pomagal pri reševanju te težke situacije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • miho 20:17 07.maj 2019.

    Negativna povratna zanka... Slovenija bo na dolgi rok postala Sierra Leone. Dokaz: https://www.rttnews.com/slideshow/3683/the-10-worst-countries-in-the-world-for-health-care.aspx