Zdravje > Aktualno
2879 ogledov

Zmeda in gneča: Zaprtih kar 16 ordinacij

Zdravstveni dom Žurnal24 main
Odprte tri ordinacije, dve za akutne bolnike. Prvi stik s pacientom je medicinska sestra. Pacienti čakajo tudi po več ur.

V Zdravstvenem domu Kranj so zaradi množičnega koriščenja dopustov zdravnikov družinske medicine, ki jim teče odpovedni rok, ta mesec začele delovati tako imenovane akutne ambulante, v katere lahko po zdravniško pomoč pridejo bolniki zaprtih družinskih ambulant. Kot je ocenila direktorica doma, vladata precejšnja gneča in zmeda.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je povedala, da je danes zaprtih 16 družinskih ambulant na območju občin Kranj, Šenčur, Naklo, Cerklje, Jezersko in Preddvor. Od tega so tri ambulante zaprte zaradi porodniških dopustov, tri zaradi bolniških odsotnosti, ostalih deset pa zaradi dopustov pred iztekom odpovednega roka.

V Zdravstvenem domu Kranj je  zaradi preobremenjenosti in nezadovoljstva s situacijo v osnovnem zdravstvu aprila 24 od 34 zdravnikov družinske medicine podalo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Nekateri v času dvomesečnega odpovednega roka koristijo lanski in letošnji dopust, zato je zagotavljanje zdravstvene oskrbe že ta mesec oteženo.

V zdravstvenem domu in Osnovnem zdravstvu Gorenjske so se na izredne razmere pripravili z vzpostavitvijo akutnih ambulant za bolnike, katerih osebni zdravniki so odsotni, nadomeščanje pa ni zagotovljeno.

Deluje akutna ambulanta

Na tak način je delo steklo takoj po prvomajskih praznikih. Sedaj vsak dan v Kranju deluje ena akutna ambulanta, v urah, ko je bolnikov največ, pa dve. Poleg tega delujejo tudi posebna administrativna ambulanta in pa, kot že doslej, dve ambulanti nujne medicinske pomoči.

"Bolnikov je zelo veliko, gneča je velika. Vladata tudi zmeda in slaba volja," je stanje opisala Gantar Žura in pojasnila, da marsikdo ne upošteva navodil, ki so jih nalepili po zdravstvenem domu in objavili na spletni strani, ter pridejo v akutno ambulanto, čeprav njihov osebni zdravnik dela.

Zmeda pri napotitvah

V navodilih bolnike prosijo, naj najprej kontaktirajo ambulanto svojega izbranega zdravnika, kjer je praviloma prisotna medicinska sestra, ki jim poda nadaljnja navodila. Če je izbrani osebni zdravnik odsoten, bolnika glede na njegove potrebe preusmeri v ambulanto za nujno medicinsko pomoč, ambulanto za obravnavo akutnih zdravstvenih stanj ali pa v administrativno ambulanto.

V akutnih ambulantah se obravnavajo akutna internistična stanja, kot so angine, viroze, neobvladane blažje bolečine in podobno. Bolnike s svežimi poškodbami pa obravnavajo ambulante nujne medicinske pomoči. Administrativne zadeve, kot so urejanje bolniškega staleža, predpisovanje napotnic in stalne terapije, pa urejajo administrativna ambulanta oziroma zdravniki po razporedu. Izjemoma zaradi izredne situacije maja dovoljujejo tudi naročanje zdravil in napotnic preko elektronske pošte.

V ambulantah v domovih starostnikov bodo poskušali zagotavljati prisotnost nekajkrat tedensko zaradi urejanja administrativnih del, hišne obiske pa bo še naprej izvajala ambulanta nujne medicinske pomoči. "Če bodo potrebe po obravnavi bolnikov v posameznem segmentu presegle razpoložljivost, bodo razpoložljive kadrovske vire prerazporejali glede na aktualnost potreb," je napovedala Gantar Žura.

Kaotično stanje

Nekateri zdravniki so se zaradi oskrbe bolnikov odpovedali napovedanim dopustom in so danes vseeno prišli na delo. Kljub temu je stanje precej kaotično, je opisala direktorica in dodala, da gre za reševanje izredne situacije in da prav veliko prilagoditev tega sistema ni več možnih, če se zdravniki sami ne bodo odločili, da bodo delali.

"Ta teden bo delo potekalo tako, kot smo ga začrtali. Če bodo izredne razmere trajale še naprej, pa bom kot vodja verjetno primorana preklicati dopuste in zdravnike poklicati nazaj na delo," je povedala Gantar Žura, ki upa, da bodo pristojni čim prej sprejeli ustrezne rešitve in uslišali opozorila zdravnikov, da bodo ti preklicali svoje odpovedi pogodb o zaposlitvi, v nasprotnem primeru se za junij napoveduje popoln razpad sistema.

Arbitaža neuspešna

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so medtem sporočili, da današnja arbitraća med podpisniki splošnega dogovora o aneksu k splošnemu dogovoru ni bila v celoti uspešna. Dokončno odločitev o aneksu, s katerim ministrstvo za zdravje poskuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov, bo zato sprejela vlada.

Vlada bi o aneksu po napovedih ministra Aleša Šabedra lahko odločala 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov. Ti so namreč kot prvi med nezadovoljnimi zdravniki z aprilom podali odpovedi delovnih razmerij, odpovedni rok pa se jim izteče konec meseca.

Do takrat ministrstvu dajejo čas tudi celjski zdravniki, ki so sicer na podlagi obljube Šabedra o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi. Če aneks do 31. maja ne bo potrjen, so zdravniki napovedali, da bodo naslednji delovni dan vložili odpovedi. Pred časom so kolektivne odpovedi z junijem napovedali tudi mariborski in ptujski zdravniki.

 

Komentarjev 5
  • ode 08:20 09.maj 2019.

    Sedaj si sami lahko pišejo bolniške. Amerika!

  • leonardo 07:37 07.maj 2019.

    Vse odpovedi sprejeti in nikoli več zaposliti. Naj iščejo službe zunaj! Ljudje pa naj potrpijo, seveda tisti, ki lahko.Ta bela pokvarjena sodrga naj se končno zave, da niso BOGOVI! Kuštrina kaznovati za sabotaže!

  • Lavdan 21:49 06.maj 2019.

    Gospodom lepo vzeti licence, pa naj se brihtajo.

Sorodne novice