Slovenija
31 ogledov

"Naj vlada dokaže, da državljan ni le davkoplačevalec!"

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Svetovni dan potrošnikov. Vprašanje vladi, kje se je izgubil potrošnik.

Aktualna vlada je ob prevzemu oblasti zagotavljala, da bo okrepila sodelovanje s civilno družbo, a žal za področje varstva potrošnikov to ne drži. Potrošnikov ne najdemo v koalicijski pogodbi, ni jih pri razmišljanjih o ukrepih za okrevanje gospodarstva, kljub temu da gospodarstvo izdelkov in storitev ne prodaja samo sebi. Potrošniki oz. potrošniške organizacije nismo udeležene pri prenosu evropske zakonodaje in strategij v slovensko okolje,” ob svetovnem dnevu potrošnikov izpostavja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Dodajajo, da na evropskem in svetovnem nivoju potekajo številne za potrošnike ključne aktivnosti, kot so pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU. “Upravičeno nas skrbi, ali bo naša vlada ustrezno zastopala interese slovenskih potrošnikov, če pa niti nima programa aktivnosti zaletos in prihonje leto in če o ključnih, za potrošnike pomembnih poglavjih niti nima javnega stališča.

Mačehovski odnos

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že tretje leto nima letnega programa dela na področju varstva potrošnikov, povsem je tudi ustavilo financiranje potrošniških organizacij. “Na ta način načrtno postavljajo ovire za zastopanje stališč in interesov potrošnikov v slovenski družbi.

ZPS nadaljuje, da vsa pristojna ministrstva, namesto da bi z ustreznimi rešitvami v predpisih pomagala potrošnikom prihraniti, pišejo predpise,s katerimi prenašajo evropske direktive tako, da upoštvajo interese posameznih sektorjev ponudnikov blaga ali storitev, potrošnikom pa nalagajo dodatne in nepotrebne stroške, ki ne prispevajo h kakovostnim rešitvam.

Ob svetovnem dnevu potrošnikov 2015 ponovno pozivamo vlado, da nemudoma pripravi program dela na področju varstva potrošnikov in začne izvajati Resolucijo o NP VP za obdobje 2012-2017 in tako pokaže državljanom Slovenije, da zanjo niso le davkoplačevalci.

Pohvala za “Zamenjaj in prihrani”

ZPS  kljub številnim oviram in pomanjkanjem sredstev nadaljuje s svojim delom v korist potrošnikov in izvaja številne aktivnosti v korist ne le svojih članov, ampak vseh slovenskih potrošnikov. Na londonskem energetskem forumu državljanov, ki se pravkar zaključuje, so bili posebej pohvaljeni za izvedbo akcije “Zamenjaj in prihrani”.

Komentarjev 4
  • Ferluci 13:22 15.marec 2015.

    Pri Cmerarjevi vladi? Nemogoče!

  • watcher 09:59 15.marec 2015.

    To je že res, vendar je za stabilni bančni sistem treba imeti sposobne ljudi. Ne pa dajati potuho nesposobnim.

  • rogixl 09:00 15.marec 2015.

    Brez stabilnega bančnega sistema ni življenja.Žal.