Slovenija
51 ogledov

Najbogatejši Sandi Češko še bogatejši

Sandi Češko Finance
Managerjeva lestvica. Med sto najbogatejšimi 16 novih imen in šest povratnikov. Lovšeta ni več.

"Za javnost bo verjetno največje presenečenje na lestvici peti Zoltan Varga, ki je s svojim menedžerskim delom v ameriškem investicijskem skladu v ne tako dolgi karieri zaslužil več kot sto milijonov evrov," je o 39-letnem novincu iz Zreč med desetimi najbogatejšimi Slovenci povedala Vita Cajnko Javornik, odgovorna urednica revije Manager. Zanje pa je bil največje presenečenje Boštjan Bandelj, eden od redkih posameznikov, ki trguje z emisijskimi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, saj je to v domeni velikih investicijskih bank, je dodala sogovornica. Te kupone je pred desetimi leti uvedla Evropska unija, da bi omejila izpuste.

Še tretjič je na prvem mestu lestvice najbogatejših Sandi Češko – njegov 60-odstotni delež v Studiu Moderna naj bi bil vreden 460 milijonov evrov. Sledita mu Albin in Tatjana Doberšek z 274 milijoni evrov vrednim premoženjem, ki sta ga v Nemčiji ustvarila z gradnjo energetskih in drugih objektov. Prehitela sta Joca Pečečnika, ki je s 188 milijoni evrov na tretjem mestu. Prva ženska, ki je na lestvici samostojno – na 61. mestu –, je Mojca Goričan, ki bolnišnicam in javnim zavodom dobavlja medicinski material. "To podjetje je imelo gromozanske marže, ki so se zdaj na srečo davkoplačevalcev zmanjšale, zaradi česar domnevam, da se je zmanjšalo tudi njeno premoženje," je dejala Cajnko Javornikova.

Z lestvice je izpadel Tomaž Lovše, eden od redkih, ki je bil na njej predvsem zaradi velikega osebnega premoženja, ki zajema vilo na Floridi, jahte in druge zasebne naložbe.

Komentarjev 6
  • mirko 12:37 06.november 2013.

    To se sliši tako maščevalno. Kaj j... to skorumpirano državo, naj čimprej crkne ! mpak malo je ljudi, ki se zaveda, da se iz te državne blagajne živi marsikaj, tudi tvoji starši v pokoju, če jih imaš, otroški dodatki, itn. ...prikaži več Seveda tudi vsa tista birokracija v Lj. in drugod iz državnega in javnega sektorja, na žalost. Če bi pa prav vsi slovenci nosili denar v tujino v trgovine, bi se pa kar hitro pojavila nova pokojninska, socialna, ..., reforma, ki bi znižala te prejemke. Zavedat se pa moramo, da v tej državi ogromno upokojencev prejema po 300 evrov pokojnine, sedaj jim pa še znižajmo to !?

  • Scott 23:45 05.november 2013.

    Pošteno zaslužen denar naša družina porablja v tujini, saj nismo nori, da bi ddv puščali tej vladi!

  • Scott 23:42 05.november 2013.

    V omenjenih deželah in širše je cenejše vse, ne le izdelki SM-ja!