Slovenija
22 ogledov

Najbogatejši še bogatejši

Sandi Češko Finance
100 najbogatejših Slovencev. Letos presenečenje z embalažo iz kartona.

Na lestvico sto najbogatejših Slovencev revije Manager se je letos uvrstila desetina novih bogatašev oziroma so se nanjo znova uvrstili po padcu z nje. Med novinci je nekaj podjetnikov, ki so svoje premoženje ustvarili iz nič, medtem ko kopni premoženje privatizacijskih bogatašev, pojasnjuje Bojana Humar, urednica izdaje.

Uspešni globalizirani

Prvi je ostal Sandi Češko iz Studia Moderna z 410,6 milijona evrov premoženja. S tem je šestkrat bogatejši od nekoč najbogatejšega Mirka Tuša, ki je padel na sedmo mesto.

V vrh se je na drugo mesto povzpel Joc Pečečnik, ki je premoženje povečal za štirikrat, na blizu 184 milijonov evrov. Samo in Iza Login na tretjem mestu pa sta svojih 127 milijonov evrov premoženja z zabavnimi aplikacijami ustvarila v pičlih dveh letih.

Na četrtem mestu sta Albin in Tatjana Doberšek z inženirskim podjetjem Engineering Dobersek, lani drugi najbogatejši Igor Lah pa je z dobrimi 113 milijoni evrov padel na peto mesto. Med deseterico najbogatejših se je zavihtel tudi novinec Herman Zupan, ki je premoženje s kartonsko embalažo ustvaril v Argentini. Pet novincev je prineslo tudi razkritje lastništva Kolektorja, več lastnikov KD Group pa je padlo z lestvice.

Humarjeva poudarja, da rast in padec nista omejena s sektorjem, uspešni pa imajo skupne značilnosti – kot trg vidijo ves svet, vlagajo v razvoj in so bili v preteklosti preudarni pri zadolževanju.

“Raste število takih, ki z uvrstitvijo na lestvico nimajo težav, a vedno znova ponavljajo, da denarja nimajo v žepu,” dodaja Humarjeva. Čeprav se ne čutijo bogate, saj to ni denar na banki, pa urednica poudarja, da “je tudi uspešno podjetje bogastvo”.

 

Komentarjev 7
  • Kevin Kiret 23:10 06.november 2012.

    škoda zgubljat besed... s takimi kot si ti

  • Kevin Kiret 23:09 06.november 2012.

    alinka sej majo težje delo kot nekdo z univerzitetno izobrazbo...

  • alinka 21:45 06.november 2012.

    mislila sem 790€ neto