Slovenija
13488 ogledov

Najbolj učinkovit nasvet proti polžem na vrtu, ki ga še niste slišali

Zelenjavni vrt Profimedias
Kako bo letos s škodljivci na vrtu in kateri ukrepi pomagajo v boju proti njim? Glede škodljivih rjavih polžev strokovnjakinja za vrtnarstvo za letos nima dobrih novic. Veliko bi pripomogel tudi ukrep ministrstva, ki ga pa kar ni in ni.

Vrtičkarska sezona je v polnem zamahu, zelenjava že pridno rase. Vse večja nadloga pa postajajo tudi različni vrtni škodljivci, med katerimi so rjavi španski polži lazarji, pa bramorji, strune ...

Obeti za letošnje leto niso prav dobri, pa čeprav je ob eni najhladnejših zim v zadnjih letih marsikdo pomislil, da bo škodljivcev zaradi tega manj. 

"Pojav škodljivcev je odvisen od vremena tekom sezone, ne pa od zime," pravi Miša Pušenjak priznana agronominja in avtorica več priročnikov na temo vrtnarjenja. Glede polžev pravi, da bodo zlasti v vlažnem in deževnem vremenu težave z njimi velike. 

"Kar se pa tiče ostalih škodljivcev, je običajno njihov pojav vedno večji, kadar je suho in toplo, pri nekaterih celo vroče vreme," je pojasnila za zurnal24.si

Pušenjakova pravi, da ima velik vpliv na pojav škodljivcev to, kako pridelujemo rastline: ali ustrezno gnojimo, obrezujemo, režemo in predvsem kolobarimo.

Kaj vrtičkarji najpogosteje počno narobe v boju proti škodljivcem na vrtu?

"Dve veliko napaki sta: ozek kolobar s prepogostim vrstenjem rastlin iz iste botanične družine na istem mestu in pretiravanje v gnojenju: preveč dušika vedno pomeni rastline, ki so za škodljivce bolj privlačne."

Ljubitelji vrta prepogosto ustvarjajo sterilno čist vrt, kjer ni cvetja in zelišč, zaradi česar se tam ne morejo množiti koristni organizmi, opozarja Pušenjakova.

Prav tako je škodljivo dosledno zatiranje škodljivcev povsod na vrtu in uporaba sistemičnih insekticidov na sadnem in okrasnem grmičevju, ki uničijo tudi vse koristne organizme, ki pomagajo v boju s škodljivci.

Kako se strokovnjakinja bori proti polžem?

Posebej nadležni so zadnje čase rjavi španski lazarji. Popolne rešitve zanje ni, priznava Pušenjakova, izplača pa se uporabljati različne tehnike, da jih bo vseeno manj. 

"Še vedno je med vsemi ukrepi daleč najbolj koristno pobiranje polžev," pravi strokovnjakinja. Pomagajo tudi race indijske tekačice, ki pa "niso stroji", in zato niso primerne za vse. Dober učinek lahko naredijo tudi različne vabe, v prvi vrsti pivo. 

 "Nalijte ga v ustrezno globoke sklede ali steklenice, nikoli do vrha, vedno naj bodo samo do polovico napolnjene. Vendar je zanje privlačno samo sveže pivo, zato ga je potrebno redno menjavati."

"Prav tako jih boste zjutraj zelo veliko našli na koruznem zdrobu. Zato ga nastavite na nekaj koncev vrta in se potem zjutraj vedno ustavite tam."

Pobrani polži se prelijejo z vrelo vodo, nato pa z ohlajeno zalije obrobje vrta, kar jih bo za nekaj časa odvračalo. Dostop do rastlin jim lahko zasmradite tudi z zastirkami iz gozdne praproti, listov bezga, vratiča ali bele gorjušice, našteva Pušenjakova, a je potrebno zastirke redno obnavljati. Na potkah bosta premikanje polžev omejevala kremenčev pesek ali grobo žaganje. 

In še presenetljiv nasvet, kako jih ustaviti - najbolj neprehodna ovira zanje sta cink ali baker. Stari žlebovi ali ograja pride prav, obstaja pa seveda nevarnost tatov. 

Polži lazarji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kaj pa kupljene vabe? Pušenjakova pravi, da so naravi prijazne le delno učinkovite, medtem ko tiste bolj učinkovite lahko škodujejo drugim živalim, tudi pticam in domačim živalim. "Vsekakor svetujem, da ne enih ne drugih ne trosite kar povprek povsod po zemlji, saj zanjo niso najbolj primerne. Nastavljajte jih na plitve postavke, kot so denimo pokrovčki od kozarcev za vlaganje, da ne pridejo v stik z zemljo in rastlinami. Tam boste tudi najprej videli, kdaj jih morate ponovno dodati. Za polže so vabe in jih bodo hitro našli."

Pušenjakova upa tudi, da bo država prisluhnila zadnjim dognanjem in praksi iz Slovenije sosednjih držav, ter dovolila uporabo ekološkega sredstva proti polžem v obliki entomopatogene ogorčice, ki na polže v ustreznih pogojih deluje kot parazit.

Pri nas jo predpisi jemljejo za tujerodno vrsto, čeprav so na Biotehnični fakulteti že pred leti opozorili na koristnost takšnega ekološkega načina boja proti škodljivim lazarjem, ki so prav tako tujerodna invazivna vrsta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • wester62 10:18 22.maj 2017.

    precej učinkovito proti polžom je zdrobljene lupine od jajc in jih se posuje okoli rastlin.pa še koristno je ker imajo lupine veliko kalcija.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:45 21.maj 2017.

    Ha... nastaviš solato, pobereš polže in jih prodaš kot specialiteto v restavracije. :D

  • sprehajalec 22:41 21.maj 2017.

    rjavi španski polži lazarji,Jankovići se jim reče. Zoki jih je uvozil iz Španije v Mercator na solati....