Slovenija
12615 ogledov

Najbolj učinkoviti nasveti proti polžem, za katere še niste slišali

Polži lazarji Žurnal24 main
Pri množičnem pojavu polžev uspeha ni mogoče zagotoviti le z enim samim ukrepom.

Dolgotrajno in obilno deževje posledice pušča tudi na vrtovih, ki jih že množično obiskujejo polži lazarji. Nasvetov, kako odstraniti te nadležne škodljivce, je toliko, kot je vrtnarjev, a poglejmo, kateri res učinkujejo:

Najbolj učinkovito je pobiranje, zvabite jih tudi s pivom

Miša Pušenjak priznana agronominja in avtorica več priročnikov na temo vrtnarjenja pravi, da je med vsemi ukrepi še vedno daleč najbolj koristno pobiranje polžev. Dober učinek imajo tudi različne vabe, v prvi vrsti pivo, ki ga nalijte v ustrezno globoke sklede ali steklenice, nikoli do vrha, vedno naj bodo samo do polovice napolnjene. Pozor, za polže je privlačno samo sveže pivo, zato ga je potrebno redno menjavati.

Koruzni zdrob ali zasmrajevanje

Prav tako jih boste zjutraj zelo veliko našli na koruznem zdrobu. Zato ga nastavite na nekaj koncev vrta. Pobrani polži se prelijejo z vrelo vodo, nato pa z ohlajeno zalijete obrobje vrta, kar jih bo za nekaj časa odvračalo, še svetuje Pušenjakova. Dostop do rastlin jim lahko zasmradite tudi z zastirkami iz gozdne praproti, listov bezga, vratiča ali bele gorjušice. Zastirke je potrebno redno obnavljati.

Kremenčkov pesek, žaganje, cink in baker

Na potkah bosta premikanje polžev omejevala kremenčev pesek ali grobo žaganje. In še presenetljiv nasvet, kako jih ustaviti - najbolj neprehodna ovira zanje sta cink ali baker. Stari žlebovi ali ograja pridejo prav, obstaja pa seveda nevarnost tatov. 

Reprodukcijski krog polžev je precej hiter. So dvospolniki in se razmnožujejo z jajčeci in to 400-600 jajčec na osebek. Po približno mesecu dni se izležejo mladi polži. Ti pa spolno dozorijo že po 60 dneh.

Kaj pa kupljene vabe?

Pušenjakova pravi, da so naravi prijazne le delno učinkovite, medtem ko tiste bolj učinkovite lahko škodujejo drugim živalim, tudi pticam in domačim živalim. "Vsekakor svetujem, da ne enih ne drugih ne trosite kar povprek povsod po zemlji, saj zanjo niso najbolj primerne. Nastavljajte jih na plitve podstavke, kot so denimo pokrovčki od kozarcev za vlaganje, da ne pridejo v stik z zemljo in rastlinami. Tam boste tudi najprej videli, kdaj jih morate ponovno dodati. Za polže so vabe in jih bodo hitro našli." Pri prehranjevanju z modrikastimi granulami polž izgubi željo po nadaljnjem prehranjevanju, nato pogine. Posebnost teh granul je hitro delovanje in pa odlična obstojnost tudi v dežju in vlagi, kar je ključno, saj je prav vlaga idealna za naval polžev. Vendar pa pri teh vabah velja posebna previdnost, saj so zelo strupene in so tudi v Sloveniji letno krive za večje število smrti psov. Če pes takšno vabo zaužije, je nujen takojšen obisk veterinarja, zaradi hitrega delovanja strupa pa je tudi v tem primeru uspeh vprašljiv.

Varovalni pas iz gela

"Najboljša in edino učinkovita izbira je ukrepanje s sredstvi za zatiranje polžev, ki pa naj bodo preizkušeni, saj je več novodobnih izdelkov žal brez posebnega učinka, kar si pri tej množici polžev v vrtu težko privoščimo. Zelo učinkovito je na primer oblikovanje varovalnega pasu z gelom proti polžem, ki ga nanesemo okoli ogroženih vrtnin ali gredic. Gel je povsem naraven in v okolju razpade, zato popolnoma nič ne škoduje vrtninam in zemlji, ni toksičen, zato ne škoduje otrokom in domačim živalim. Deluje mehansko, kar pomeni, da polžu predstavlja fizično prepreko, preko katere ne more do rastline. Vendar je potrebno pri uporabi paziti, da polža ne ujamemo v notranjost kroga/prepreke in tako zapremo k rastlini," poudarjajo v Klubu Gaia. Nanos tega gela je potrebno redno obnavljati, priporočljivo vsaj vsakih 14 dni.

Race tekačice

Ena bolj elegantnih metod, s katerimi se lahko zelo učinkovito borite proti polžem, pa so indijske tekačice. Gre za vrsto rac, ki počistijo rajon okoli 250 kvadratnih metrov. Bojazni, da bi race uničile pridelek, ni, če jih od samega začetka, posebej pozimi, navajate na zrnje, zato jim poleg polžev druga hrana ne diši. Pomembno je, da imajo race dovolj posodic z vodo, ki jo pri prehranjevanju s polži nujno potrebujejo, saj se sicer zadušijo.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.