Slovenija
1363 ogledov

Najboljši poceni mobiteli pod dvesto evrov

Izbiranje mobilnega telefona
1/5
Profimedias
Za do dvesto evrov se dobi bistveno boljše mobitele kot poleti, so že dovolj dobri tudi za zahtevne uporabnike?

"Od zadnjega pregleda mobilnikov do 200 evrov se je spremenilo kar veliko v korist uporabnikov. Aparati podpirajo tehnologijo najhitrejšega prenosa podatkov 4G/LTE, se ponašajo z velikim in visoko resolucijskim zaslonom, s procesorsko močjo zadovoljijo povprečnega uporabnika, kamera je dovolj dobra za zajem najlepših spominov," pravi Lan Orthaber iz Simobila. 

"Ob nakupu poceni telefona je treba biti pozoren na 
- velikost in kakovost zaslona, 
- kakovost materialov (v tem razredu predvsem plastike), 
- občutek v roki (ali drsi, rob ohišja ob zaslonu …), 
- vgrajen operacijski sistem (poceni telefoni najkasneje pridejo na vrsto za nadgradnjo – če sploh), 
- zmogljivost baterije (ni sicer vedno tudi pokazatelj trajanja med uporabo, pa vendar) ter 
- kakovost fotoaparata," svetuje Boštjan Okorn, vodja primerjalnega testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Mladina kupuje najdražje telefone

"Opažamo, da so med uporabniki nadvse zaželeni novi, zmogljivi mobiteli vodilnih blagovnih znamk višjega cenovnega razreda (to še posebej velja za mlade), mobiteli uveljavljeni blagovnih znamk, ki so že nekaj časa v ponudbi, s privlačno prodajno ceno (200 do 300 evrov), ter različni mobiteli nižjega cenovnega razreda, pri katerih je ključna čim bolj ugodna cena," pravijo pri Telekomu. 

Izbiranje mobilnega telefona | Avtor: Profimedias Profimedias

"Uporabnikom svetujemo, da si aparate pogledajo v živo na prodajnih mestih, po njih malo pobrskajo in se posvetujejo s prodajnim osebjem," pravi Orthaber. Njegova izbira v tem cenovnem razredu pa so: 

mobitel Lenovo Vibe P1M | Avtor: Lenovo Lenovo
Lenovo P1m z izjemno zmogljivo baterijo, hitrim polnjenjem, hitrim internetom 4G/LTE, štirijedernim procesorjem in velikim zaslonom (stane okrog 190 evrov),

Alcatel Idol 3 s 13 megatočkovno kamero, odličnim videzom, kvalitetno izdelavo, a mu manjka povezljivost 4G/LTE (malo manj kot dvesto evrov), 

Huawei Y6 z velikim, 5 paličnim zaslonom, 8GB prostora za glasbo, fotografije, ostale datoteke, najhitrejšim internetom (okrog 150 evrov), 

Samsung Galaxy Grand Prime VE s preglednim zaslonom in intuitivnim vmesnikom, hitrim internetom, možnostjo razširitve pomnilnika s kartico microSD (pri Simobilu brez vezave 205 evrov) ali 

mobitel Microsoft Lumia 640 LTE kot edini neandroidni aparat. Ima procesor s štirimi jedri, velik zaslon, dobro kamero in 4G/LTE (pri Simobilu brez vezave 199 evrov). 

Vrhunske znamke v tem razredu nič boljše od drugih

"Včasih je morda bolje izbrati sicer dražji telefon, ki mu po nekaj mesecih pade cena na sprejemljivo raven, kot pa novega – še zlasti to velja za telefone najbolj znanih znamk. Na testu se je namreč izkazalo, da pri poceni telefonih tudi najbolj znane znamke odpovedo in ne predstavijo nič boljšega kot morda manj poznana podjetja. Na tem področju preprosto ne velja, da določena znamka sama po sebi že prinaša vsaj sprejemljivo, če že ne vrhunsko kakovost," pa opozarja Okorn. 

"Nepisano pravilo je, da segment do 200 evrov zasedajo drugokategorni proizvajalci. Vsekakor pa se v življenjskem ciklu mobilnika tam znajdejo tudi tiste bolj znane znamke," pravi Orthaber. 

V Harvey Normanu so tako prejšnji teden priporočili Samsung S5 mini, ki je bil v akciji znižan na 240 evrov, a je pred objavo članka že pošel. Tako kot Orthaber priporočajo tudi Lenovo Vibe P1M, spletna cena pri njih je 199 evrov. "Za privlačno ceno dobite kakovosten telefon z 4000 mAh baterijo, kar pomeni da dolgo zdrži, 5'' IPS zaslon, 4 jedrni procesor in 'selfi kamero' s 5 MP", so zapisali. 

Tile se pri največjem operaterju najbolj prodajajo

Med mobiteli srednjega cenovnega razreda s ceno okoli 200 evrov so pri Telekomu najbolje prodajani tole mobilni telefoni: 

mobitel Samsung Galaxy Core Prime | Avtor: Samsung Samsung
Samsung Galaxy Core Prime (spletna cena pri njih je 129,99 evra) je eleganten mobitel s trpežnim okvirjem, ki za delovanje uporablja operacijski sistem Android 5.1 v slovenščini, ima štirijedrni procesor in hitri prenos podatkov LTE/4G ter način izrednega varčevanja z energijo, so zapisali pri Telekomu. Med najbolj prodajanimi pri njih sta tudi dva telefona LG.  

LG L Bello (spletna cena pri njih je 169,98 evra) poleg zmogljivega štirijedrnega procesorja, vzdržljive baterije in IPS LCD-zaslona na dotik odlikuje značilen LG-jev gumb na zadnji strani telefona za lažje uravnavanje glasnosti in fotografiranje brez spreminjanja položaja rok. Kamera omogoča fotografiranje z enim dotikom zaslona, medtem ko večjo varnost omogoča možnost zaklepanja z dvema dotikoma zaslona (Knock Code). Za pisanje z manj napakami poskrbi pametna tipkovnica Smart Keyboard.

Uporabniki se veliko odločajo tudi za LG Leon (spletna cena pri Telekomu 114,98 evra), ki se lahko pohvali z zaslonom s tehnologijo In-Cell Touch, zaradi katerega je prikaz slik na zaslonu bolj jasen, ob tem pa je tudi boljša odzivnost zaslona na dotik. Za enostavno fotografiranje je na voljo možnost slikanja s kretnjo (Gesture shoot) ali fotografiranje z enim samim dotikom zaslona (Touch & Shoot). Mobitel ima zmogljiv štirijedrni procesor in uporablja operacijski sistem Android 5.0 v slovenščini.

Za ta denar ni nič pametnega, škoda ker pri nas ni Motorole

Anže Tomić, ki za revijo Monitor recenzira mobilnike, meni, da je treba za spodoben telefon dati vsaj tristo evrov. "Očitno komponente procesorjev in pomnilnikov še niso dovolj poceni, da bi lahko dober telefon sestavili za manj," ugotavlja. 

Lumia 535 | Avtor: Nokia Nokia

Za manj kot dvesto evrov svetuje le Lumio 535, ki stane okrog 140 evrov, telefona z androidom pa ne. "Kar se mene tiče, se to ne splača, saj štekajo. Telefoni niso več telefoni, ampak so računalniki, če imaš tak telefon, je to tako, kot če bi imeli deset let star prenosni računalnik," pravi Tomić in dodaja, da je velika škoda, ker pri nas ni Motorole, ki za manj kot dvesto evrov ponuja odličen model Moto G. Možno ga je sicer naročiti iz tujine, a nima slovenščine. Je pa tudi Tomić priznal, da so se v tem segmentu zelo popravili fotoaparati. "Včasih so poceni telefoni delali zmazke, zdaj pa imajo dobre fotoaparate, tu se je zgodil očiten napredek," pravi. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • vermilion 13:26 10.februar 2016.

    To pa lahko reče samo tisti, ki še nikoli ni imel boljšega telefona. Za 100€ se dobi telefon, ki je dober samo za telefoniranje, kaj dosti več pa že ne. Kaj se splača in kaj ne pa je itak stvar okusa.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:10 10.februar 2016.

    Jz še vedno ne kupim telefona ki stane več kot 100 evrov. Itak naredijo telefone da se pokvarjo v 3 letih ali prej. Ne splača se tok investirat. Včasih nisem dal več kot 10 000 sit ( 42 eur) za ...prikaži veča telefon, sam zdej k so evri so pa tok dvignil cene k budale in dobiš sam še nikakav telefon za tak denar. Za do 100 evrov se pa že dobi neki normalnga pa zadovoljivga.

  • korisnik_362 10:51 10.februar 2016.

    Dixon, tako kot vsem drugim smo jim poslali vprašanja, a nanja niso odgovorili.