Slovenija
738 ogledov

Najcenejša elektrika pri enotni tarifi

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Kdo je najcenejši ponudnik elektrike pri enotni tarifi? Tisti, ki je danes, bo le še jutri!

Pri mesečnem računu za elektriko okrog 22 evrov je razlika med najdražjim in najcenejšim ponudnikom 1,75 evra na mesec, kar je malo, a v enem letu je je dovolj za en mesečni račun. 

A to je le razlika pri trenutno najcenejših paketih posameznih ponudnikov. "Tisti odjemalci, ki še niso nikoli zamenjali dobavitelja elektrike ali niso zamenjali paketa v zadnjih dveh ali treh letih plačujejo veliko preveč za elektriko. Z zamenjavo ponudnika ali paketa bi lahko pri elektriki privarčevali med 50 in 100 evrov letno," so prepričani sodelavci portala varcuj24.si, kjer redno spremljajo tudi cene elektrike. 

Primerjavo smo naredili za majhnega porabnika elektrike s priključno močjo 3 kilovate in mesečno porabo 146 kilovatnih ur, razmerje pa je enako tudi pri večji porabi. 

Najugodnejši je Gen-I, a le v akciji Genialno poceni elektrika 2015, ki velja le še do jutri. Akcija velja za nove in obstoječe odjemalce, a se morajo prijaviti, cene so zagotovljene do konca leta 2016. Po rednem ceniku bi naš uporabnik plačeval 23,52 evra na mesec, ta ponudba pa bi bila med dražjimi.

Kdor kupuje belo tehniko naj razmisli

Kdor ima v načrtu nakup bele tehnike, se mu splača razmisliti o nemškem velikanu RWE, ki je začel elektriko prodajati tudi pri nas. Pri RWE smo izbrali paket nevezani, saj je najcenejši, a v njem ni garancije cene in se ta lahko kadarkoli spremeni. Ob izbiri paketa Ideal, ki cene jamči za tri leta Ideal bi prvo leto plačevali  23,68 evra, drugo 23,14 in tretje 22,61 evra, saj za drugo leto ponujajo pet odstotkov popusta, za tretje pa deset.  

RWE sicer novim strankam ponuja 105 evrov popusta za nakup energetsko varčne bele tehnike (A++ in A+++) v Big bangu. To lahko mesečni račun preračunano na eno leto zniža na 14,06 evra. Vezave ni, bon pa ne velja za stroje, ki so že v akciji, saj se popusti ne seštevajo, so nam povedali v Big bangu.

Sejemska akcija po sejmu

Elektro Energija ima do konca oktobra akcijsko ponudbo za paket Zanesljivo elektrika 24, ki je le nekaj centov na leto dražji od paketa 12, ki smo ga vključili v grafični prikaz. Ponujajo popust v višini porabljene elektrike (rubrika Energija, brez DDV na računu) v avgustu. Za našega uporabnika to pomeni dobrih osem evrov popusta, kar povprečni mesečni račun preračunano na celotno leto zniža na 22,23 evra. Paket sicer vključuje enoletno vezavo in garancijo cene za 24 mesecev, nujna sta direktna bremenitev in e-račun, maksimalni popust pa je 50 evrov.

Petrol: računajte na popust za zlate točke

Pri Petrolu so do sobote ponujali akcijo S klicem do cenejše elektrike, po kateri bi bil mesečni račun le 22,09 evra, kar bi bila druga najugodnejša ponudba. Akcija je enkrat že bila podaljšana, a je tokrat menda ne bodo podaljšali, tako da je njihova ponudba trenutno najdražja. Tudi za letos obljubljajo, da bodo člani Petrol kluba z zlatimi točkami lahko uveljavili popust na ceno elektrike. Na spletni strani so zapisali, da bo akcija v katalogu objavljena pozno jeseni, v preteklih letih je bilo mogoče za štiri mesece dobiti 15-odstotni popust.

Pri Energiji plus so akcijo Novi na plusu 01/2015, ki je sicer veljala le do konca septembra, podaljšali do konca leta, je pa na leto več kot deset evrov cenejša od njihove druge ponudbe.

Pogoj za paket e-ENA pri podjetju E3 je plačevanje z direktno bremenitvijo in e-račun.

Kaj smo primerjali in kako

Primerjali smo strošek za majhnega uporabnika z enotarifnim merjenjem elektrike, priključno močjo 3 kilovate in mesečno porabo 146 kilovatnih ur. Izbrali smo najcenejšo ponudbo, če je bila na voljo, tudi le za nove uporabnike. V graf smo vključili ponudbo brez dodatnih popustov, več o njih v besedilu.

Preberite še:

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Marko Slovenia 14:51 07.maj 2016.

    k boš mel ti 300€ penzije pa ceu dan časa, se boš preklet potrudu iskat najcenejšega

  • Pridruži Se 11:01 13.oktober 2015.

    Seveda le zamenjajte ponudnika, vendar samo Elektro Celje NE.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 20:56 12.oktober 2015.

    Prihranki pri položnicah običajnega gospodinjstva so demagogija in čisto nič drugega. Za opazne prihranke moraš biti večji porabnik, če si večji porabnik potem razpolagaš mesečno z večjo količino denarja in ti je danes par evrov povsem vseeno samo da imaš ...prikaži več mir s konstantnim spremljanjem in ukvarjanjem kje boš kak evro prihranil, če pa ne razpolagaš z večjo količino denarja potem pa moraš prej kot menjati trgovca, preveriti in racionalizirati lastno porabo, pri tem se najprej ukine ogrevanje s kaloriferji ipd. kar je največja parodija vseh velikih računov. Največkrat ljudje zamolčijo da je položnica za električno energijo, hkrati tudi položnica za ogrevanje gospodinjstva in priprave sanitarne vode. Zgodbo je potrebno vedno pogledati z vseh zornih kotov, preden pričnemo z navijaškimi forami o prihrankih, položnicah in energiji, začenši z ločevanjem trgovcev od distributerjev, ki so organizacijsko in finančno ločeni skladno z zakonom.