Slovenija
2434 ogledov

"Takšnih praks, dokler sem ministrica, ne bom dovolila"

Podpis koncesijske pogodbe za drugi tir med vlado in družbo 2TDK. Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, direktor 2TDK Marko Brezigar. Anže Petkovšek
2TDK je razveljavil razpis za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice. Ministrica stoji za njihovo odločitvijo.

"Danes zjutraj so mi sporočili, da so danes sprejeli odločitev glede objektov čez Glinščico. Odločitev podjetja je, da se javno naročilo ne odda in da se bo mednarodni javni razpis za objekte čez Glinščico ponovil. Jasno želim poudariti, da odločitev odločno podpiram. Stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju," je zadevo komentirala ministrica Alenka Bratušek.

"Referenca naj bi bila, tako sumijo, ponarejena," je dodala. Preostali dve ponudbi sta bili predragi, poleg tega so se trije največji gradbinci prijavili z eno ponudbo, kar po njenih besedah kaže na ustvarjanje nekega monopola. 

Bratuškova je poudarila, da kljub napadom ne bo dovolila, da gradbinci izigravajo sistem. Izpostavila je, da ves denar, ki so ga v preteklosti dali za preplačane projekte, je šel in gre na škodo zdravstvenega sistema, pokojnin in šolstva. "Takšnih praks, dokler sem ministrica, ne bom dovolila," je poudarila.

Težave z referenco in višino ponudb

Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. | Avtor: Anže Petkovšek Vlada je z družbo 2TDK sklenila koncesijsko pogodbo za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Pogodbo so podpisali ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, generalni direktor 2TDK Dušan Zorko in direktor 2TDK Marko Brezigar. Anže Petkovšek
Glavni razlog, da je komisija razveljavila razpis za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice, je neustrezna referenca in nedopustne ponudbe. Tako je povedal generalni direktor 2TDK Dušan Zorko, ko sta skupaj z direktorjem Markom Brezigarjem stopila pred novinarje in potrdila, da je razpis tudi uradno razveljavljen. "Komisija je opravila svoje delo. Prvi ponudnik je bil zavrnjen, ker domnevno nima ustrezne reference, druga dva pa nimata dopustne ponudbe," je dejal Zorko. 

Odločitev o razveljavitvi razpisa je bila danes objavljena, pravnomočna bo postala v osmih dneh. Če v vmesnem času ne bo pritožb, bodo razpis ponovili. V primeru pritožb se bo zadeva zavlekla. Zorko je ob tej dejal, da se lahko ponovi praksa, ki smo jo videli v povezavi s projketom izgradnje druge cevi predora Karavanke, če ne bo prevladal razum. Ponovljeni razpis ne bo bistveno drugačen od zadnjega objavljenega, "bomo pa limitirali ceno". 

"Naš interes je bil najti čim cenejšo in čim bolj kvalitetno ponudbo. Najcenejši ni bil najboljši, ker je ponaredil referenco," je dejal in dodal, da je zdaj na potezi pravna stroka. "Dobili smo različne podatke in glede na to, da so ti potrjevali sum ponaredbe, mora zdaj to razčistiti pravna stroka," je dodal.

Zapleti tudi s tabelo

Tudi v tem projektu so imeli na 2TDK težave z Excellovo tabelo, saj niso bile pravilno seštete končne cene ponudb, ki so prispele na javni razpis. Te cene namreč niso vsebovale cen iz faze A. 

Najcenejšo ponudbo je dal konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov). Druga ponudba je prišla iz konzorcija Kolektor, Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov), najdražjo ponudbo je oddalo podjetje Godina (14,3 milijona evrov). 

Zorko je zanikal, da bi na 2TDK doživljali pritiske s strani Kolektorja. Pritiski so na splošno na projekt, saj se ta predstavlja kot nekaj slabega."Ta zgodba je medijsko, piarovsko in politično zelo sporna. Veliko projektov je, ki so dražji kot Glinščica, pa se o tem ne govori."  

Želijo si več ponudb

"Žalostno je, da so na razpis prišle le tri ponudbe," je povedal Zorko. Želijo si, da bi na razpis prišlo več ponudb, tako mednarodnih kot domačih. "Mislim, da je še kar nekaj podjetij, ki so sposobna urediti to Glinščico," je prepričan Zorko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Kritik 07:25 08.avgust 2019.

    ocitno jim je pretezko poklicati v sosednji urad ali referenca drzi. popolnoma neprofesionalno so to izpeljali. sicer pa... na kaj se Zorko spozna? do sedaj je bil pivovar.

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 17:29 07.avgust 2019.

    Kdo bi ti verjel.

  • Avatar olor
    olor 14:01 07.avgust 2019.

    "ker domnevno nima ustrezne reference" Kaj pa če domneva izkaže da je nepravilna,, kaj pa potem. A nebi bilo hitreje da raziščejo in nato ponovijo razpis?