Slovenija
42735 ogledov

Vreme: Najhuje bo v četrtek zjutraj

Pozeba Profimedia
"Žal bodo v noči na četrtek razmere za ohlajanje idealne," ugotavljajo vremenoslovci.

Včeraj nas je zajela druga izrazitejša ohladitev v tej pomladi, ki so jo prinesli vdori hladnega zraka iz severa ali severovzhoda. Na Agenciji za okolje RS (Arso) so zapisali, da je bila minula noč v večjem delu Slovenija precej jasna, rahlo vetrovna in sveža, nad naše kraje pa je iznad Arktičnega oceana dotekal zelo suh in mrzel zrak. 

Na območju Ljubljane z okolico je okrepljen severovzhodnik včeraj popoldan povzročil kar nekaj dela gasilcem.  Veter je podrl nekaj dreves in reklamni pano ter poškodoval nekaj ostrešij objektov.

Mrzlo za začetek aprila

 | Avtor: Arso Arso
"V gorah je zelo mrzlo za začetek aprila na Kredarici smo izmerili -15,8, na Uršlji gori -12,2 in na Rogli -10,3 °C. Zelo hladno je bilo jutro tudi v zatišnih nižinskih legah, ponekod se je ohladilo pod -3 °C," so zabeležili na Arsu.

Danes se bo vetrovno in hladno vreme se bo nadaljevalo. Na Agenciji za okolje so za Primorsko, zaradi močne burje, razglasili oranžni alarm. "Sprva lahko najmočnejši sunki burje na Primorskem ponekod še dosegajo hitrost med 70 in 100 km/h, dopoldne pa bo burja že slabela," napovedujejo. 

Zaradi oblačnosti in tudi vetra jutri zjutraj ni pričakovati nižjih temperatur od današnjih. Izjema bo morda le skrajni severozahod Slovenije, dodajajo naši vremenoslovci.

Ozračje se bo umirilo, nevarnost pozebe

"Žal bodo v noči na četrtek razmere za ohlajanje idealne. Ozračje se bo umirilo, obenem bo noč jasna, zračna masa pa se ne bo bistveno ogrela," navajajo na Arsu. Po njihovem bo v četrtek zjutraj skorajda povsod po Sloveniji temperatura padla pod ledišče. "Po nižinah bo od -6 do -1 °C, zato bo nevarnost pozebe!" Topleje bo le na pobočnih legah in ob morju.

 | Avtor: Arso Arso
V petek kaže, da bo še delno jasno in suho vreme. Zjutraj bo ponovno marsikje slana, temperature bodo večinoma od -4 do 0, na Primorskem bo malo nad 0 °C. V soboto se bo verjetno pooblačilo. "Čez praznike lahko pade kakšna kaplja dežja," je za Radio Slovenija dejal dežurni prognostik Brane Gregorčič.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Naklonsky 11:23 04.april 2023.

    Vsžno, da bodo barjanski metuljčki preživeli….