Slovenija
21 ogledov

Najhujše še nerešeno

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Plačilna (ne)disciplina. Lani le 12 odstotkov kupcev plačevalo v roku, četrtina jih je zamujala več kot dva meseca.

Obrt. Lani je vlada realizirala 22 od skupno 118 zahtev slovenske obrti in podjetništva. Realizacija 20 zahtev je v teku.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) enkrat na leto pripravi zahteve slovenske obrti in podjetništva, s katerimi želi vlado opozoriti na probleme mikro, manjših in srednjih podjetij. Na tiskovni konferenci so predstavili 93 zahtev za letos.

Plačilna nedisciplina marsikaterega obrtnika spravlja v obup.
Štefan Pavlinjek, predsednik OZS

Opozarjajo že desetletje
"Veseli smo, da se je toliko stvari realiziralo, vendar nobena izmed zadnjih treh vlad ni resno zagrizla v največja problema našega gospodarstva – plačilno nedisciplino in sivo ekonomijo," je povedal generalni sekretar OZS Viljem Pšeničny. Zahteve OZS po ureditvi tega področja se pojavljajo že desetletje, vsako leto znova. Podatki namreč kažejo, da je lani v povprečju četrtina kupcev s plačili zamujala več kot 60 dni.

E-izvršba prinesla le kaos
Do danes je že bil uzakonjen 30-dnevni plačilni rok za obveznosti države, enak rok bi morali uvesti za preostale poslovne subjekte. V postopkih javnih naročil je potreben institut najnižje realne cene, izbrani pa bi morali biti najugodnejši in ne najcenejši ponudniki. Reforme je potreben tudi postopek izvršbe, ki omogoča zavlačevanje z vlaganjem neutemeljenih ugovorov, elektronska izvršba pa je, pravijo v OZS, pripeljala do večjega kaosa in zaostankov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.