Slovenija
10 ogledov

"Najintenzivnejši napad na policiste"

Tiskovna konferenca policije po protestih
1/4
Saša Despot
Veniger: Na shod so prišli z namenom, da bi napadli policiste. Pri SPS pozivajo k objavi slik izgrednikov v medijih.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je po včerajšnjem nasilnem protestu v Ljubljani pojasnil, da je skupina ljudi na proteste prišla prav z namenom, da napade policiste, ki so bili tam, da so vzdrževali javni red in mir.  Na to kaže dejstvo, da so imeli v nahrbtnikih maske, molotovke, močnejša pirotehnična sredstva, bakle, kamenje in večje frnikole.

Ukrepajo lahko šele, ko se začne izgred

Policija v zvezi s temi skupinami opravlja informativne opozorilne razgovore. Veniger je poudaril, da lahko policija zoper skupino ali posameznika ukrepa šele, ko začne kršiti javni red in mir.

Protesta se je po njegovih besedah udeležilo okoli 6.000 ljudi. Veniger je vse, ki se nameravajo udeležiti prihodnjih protestov pozval, naj se ob prihodu izgredniških skupin umaknejo, da da jih lahko policija izolira in obvlada.

Prvič vodni tolp za izgrednike

Prvič v samostojni Sloveniji so včeraj uporabili vodni top proti izgredniškim skupinam. Policisti so uporabili različna prisilna sredstva, med drugim fizično silo, plinski razpršilec in druga plinska sredstva, palico, službe pse in sredstva za uklepanje.

Med 33 pridržanimi kršitelji jih 90 odstotkov prihaja iz Ljubljane ali okolice.

Več jih je ostalo na opazovanju

Zdravniško pomoč je poiskalo 12 policistov, poškodovanih pa jih je bilo 15, vendar številka ni dokončna. Trije policisti, ki so čez noč ostali na opazovanju, pa naj bi bili danes že odpuščeni iz bolnišnice. Poleg policistov je bilo poškodovanih še pet oseb, med njimi en novinar in fotograf.

Poškodovan je bil novinar Planet TV. Kot je bilo razvidno iz posnetkov televizije, je novinar poškodbe skupil zaradi policistov. Ko sta se s snemalcem premikala v bližini policistov, so ga ti udarili in pritisnili ob ograjo. Noč je zaradi pretresa možganov preživel na opazovanju v ljubljanskem kliničnem centru, od kjer so ga danes spustili v domačo oskrbo.

 

Spodnji posnetek, ki ga je na svoji spletni strani objavilo gibanje 15o, dokazuje ostro nasprotovanje ostalih protestnikov tistim, ki so kasneje povzročali izgrede. Med drugim so jim vzklikali. "Maske dol!" ter "Spizdite!"

SPS podpira mirne protestnike

Pri Sindikatu policistov Slovenije so podprli vse protestnike, ki so včeraj mirno protestirali. Hkrati so jih pozvali, naj vse tiste, ki pridejo na demonstracije razgrajati "kakorkoli identificirajo, posnamejo fotografirajo, in slike objavijo na medijskih portalih. Ravno s tem lahko jasno izrazimo, da ne želimo izgredov, ampak spremembe, zaradi katerih se je zbralo takšno število protestnikov." Ponoven izbruh nasilja so obžalovali.

Sindikat je posebno podporo seveda izrazil vsem policistom, ki so delali na vseh protestih po Sloveniji v zadnjih dneh: "Iskren stisk roke hrabrih, utrujenih, poškodovanih in srečnih, da je najhujše za njimi, nas je sinoči navdal s ponosom," so zapisali.

Iz drugega sindikata, Policijskega sindikata Slovenije, pa so sporočili, da bodo policistom, ki so njihovi člani in so bili huje poškodovani, nudili vso potrebno psihosocialno, izredno solidarnostno kot tudi pravno pomoč.

Komentarjev 34
  • privat 12:36 05.december 2012.

    vse je odvisno od tega...kako se bo dosedanje politike preganjalo!! Če se jih ne bo...bodo naslednji imeli ideje ,kako brez muk do velikega kapitala..!!Če pa se zadevo resno vzame v roke,noben ne bo pomislil da kot politik krade.

  • Franc Zorko 14:51 04.december 2012.

    Dragi policisti!Kot sem že napisal, odvrzite te jopiče in čelade, pa se naj sami branijo. Zaradi mene jelahko Ivan Janez poveljnik posebnih policijskih enote, Vinko pa komandir voda.

  • Franc Zorko 14:51 04.december 2012.

    Dragi policisti!Kot sem že napisal, odvrzite te jopiče in čelade, pa se naj sami branijo. Zaradi mene jelahko Ivan Janez poveljnik posebnih policijskih enote, Vinko pa komandir voda.