Slovenija
160 ogledov

Najnižje pokojnine se ne bodo dvignile

razno 25.03.09 starejsi gospe, sprehod, bergle, upokojenci; foto:Sasa Despot Saša Despot
Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ni potrdil sklepa, s katerim bi vladi predlagali povišanje najnižje pokojninske osnove. V sindikatu pravijo, da bi morala najnižja pokojnina znašati 600 evrov.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ni potrdil sklepa, s katerim bi vladi predlagali povišanje najnižje pokojninske osnove. 

Po oceni Zveze svobodnih sindikatov Slovenije bi morala najnižja pokojnina znašati približno 600 evrov, kar je 160 evrov več od tiste, ki jo moški s 40 leti pokojninske dobe dobi zdaj.

Tudi Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije naj bi zapustilo več članov. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Pokojnina, odmerjena od najnižje pokojninske osnove, je nižja od praga revščine in ne zadošča za kritje osnovnih življenjskih stroškov," je dejala predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm.

Na Zpiz in ministrstvo za delo so dali pobudo, naj na novo preučita, ali najnižja pokojninska osnova, kot jo določa pokojninski zakon, še zagotavlja ustrezno višino najnižjih pokojnin.

"Skoraj četrtina upokojencev je lani prejemala pokojnino, odmerjeno od najnižje pokojninske osnove," opozarjajo.

Je pa svet sprejel sklep o novem znesku najnižje pokojnine, ki od 1. januarja znaša 201,53 evra in je malenkost višji od dozdajšnjega.

Povprečna pokojnina 561,66 evrov

Starostna pokojnina moškega za 40 let pokojninske dobe, odmerjena od najnižje pokojninske osnove v skladu s pokojninsko reformo, je lani znašala 440 evrov, za žensko pa za 39 let pokojninske dobe 483 evrov.

Povprečna mesečna neto pokojnina (povprečje vseh vrst pokojnin), izplačana v letu 2015 je znašala 561,66 evra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Marinka Dragovan 19:25 08.april 2016.

    Ukinit bi bilo potrebno socijalne podpore in dati ta denar v pokojninski sklad--pa bi bile pokojnine večje in nebi bilo potrebno delat več kot 30 let,pa tudi ne do 65 let starosti-AMPAK bi delali mladi,ki sedaj dobivajo socijalne večje kot ...prikaži večt delavec pokojnino z 40 let delavne dobe,pa še to mogoče eno ali dve ,potem te pa itak več ni.

  • valerijakregar 11:22 08.april 2016.

    važno je, da migrantom pri nas ne bo hudega.zanje je poskrbljeno bolje, kot za 80% upokojencev !!poleg tega se njim nikdar ne bo potrebno ukvarjati s takimi "malenkostmi" !za začetek dobijo stanovanja...............naši penzionisti pa morajo le-ta ...prikaži veča zastaviti za svoje " privilegije" (dodatke) da lahko preživijo !!!!

  • dragec 10:49 08.april 2016.

    Dvignile se bodo - limburga meseca