Slovenija
22113 ogledov

Najnovejša napoved IJS: Vstopili v temno rdečo fazo, epidemija v polnem razmahu

Covid green pass potrdilo Profimedia
Do pomladi se bo okužil bolj ali manj vsak necepljeni, opozarjajo strokovnjaki na Institutu Jožef Stefan.

Najnovešja prognoza širjenja covid-19 v Sloveniji, ki jo pripravlja Institut Jožef Stefan (IJS), kaže, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. "Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi," pojasnjujejo pri IJS.

''Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 %,'' so dodali.

 | Avtor: IJS IJS

Reprodukcijsko število je septembra raslo bistveno manj kot lansko leto, kar pomeni, da PCT pogoj deluje.

Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva, trenutno pa je delež kužnih približno 0,75 % prebivalstva oz. približno vsak 130. prebivalec.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

Hitrost cepljenja višja od hitrosti prekuževanja

Hitrost cepljenja je približno 22.000 prvih odmerkov na teden oz. 1,1 % prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 19.000 okuženih na teden oz. 0,9 % prebivalstva na teden.

Evropski kriteriji ECDC

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 505. Glede na kriterije ECDC smo tako že v temno rdeči fazi.

 | Avtor: IJS IJS
''Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej,'' še dodajajo na IJS.

Novice: Krivulja potrjenih okužb še naprej narašča - Mestni utrip Slovenija Minister Poklukar: Že naslednji teden lahko pride do te spremembe

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 41
  • rd2dmk2 21:20 14.september 2021.

    part4 in zdej mene nešolanega, neukega bebca trpinčijo, naj verjamem stroki in zdravstvu.. kaj pa naj jim verjamem. edino kar jim lahko še verjamem, je to kadar se Kuštrin oglasi da imajo premajhne plače. pika

  • rd2dmk2 21:14 14.september 2021.

    part3.. in spet mi neuki , idioti , in maloumneži smo nosili maske in bili v karanteni, intelektulni in izobraženi dohtarji pa švignejo na safari.. ni jim mar za domače ljudi, ki čakajo in čakajo na svoj pregled. ne gospodje ...prikaži veče dohtarji grejo na lepše. in ko jih ujamemo, se jim zareče in se nespatno hočejo izvlečt , da so šli tja dol delat po šihtu. pa doma toliko ljudi , ki jih rabijo. ok pa naj gredo služit dodatno, ampak ti šolani, intelektulacci , namest kože leva prnesejo covid.

  • rd2dmk2 21:10 14.september 2021.

    part2.. je kdo od tistih dohtarjev ki so zanetili epiddemije po DSO-jih kaj odgovarjal, izgubil službo.. danea pa grozite necepljenim z odpovedmi, jutri mogoče že z križanji.. sta našli dons kakega necepljenega, da bi izval tako morijo , kot tisti ...prikaži več dohtarji. in ne se izgovarjat , nismo vedeli, vedel ni kekec in rožle, ker sta se zanimal za lrave, dohtarji pa po službeni dožnosti , bi že morali kaj vedet o novem sranju, ki se je pojavljal.