Slovenija
39835 ogledov

Napoved vremena do konca februarja: Naslednji teden bo snežilo

sneg
1/3
Anže Petkovšek Snežne razmere na cestah in pločnikih v Ljubljani.
Po razcepu polarnega vrtinca se je veter spet obrnil v zahodno smer. Vendar bo dodatno segrevanje s sibirske strani povzročilo dodatno oslabitev polarnega vrtinca, kar bo pomembno pri širjenju te energije navzdol proti naši troposferi. Učinki bodo vidni šele v začetku marca, pišejo vremenoslovci portala Ciklon.

Precej pomembno je, torej, do kam seže učinek močnega segrevanja v stratosferi, ki je povzročil zlom polarnega vrtinca. Za zdaj je tega videti v začetku marca, dodajajo.

Po njihovih ocenah je v tem trenutku težko napovedati, po kateri poti bo šlo, glavni cilj bo verjetno severni Atlantik ob počasnem popuščanju blokade nad Grenlandijo. Za jasnejšo sliko bo treba počakati še nekaj dni.

Z vdorom polarnega zraka proti Sredozemlju se bo zaključilo nadpovprečno toplo obdobje, ki je trajalo zadnjih 10 dni. Nad severnim delom Sredozemlja bo nastal sekundarni ciklon, ki se bo le počasi pomikal proti jugu.

"Iz Sredozemlja bo pritekal v višinah toplejši in bolj vlažen zrak, v spodnjih plasteh pa bo s severovzhodnim vetrom pritekal bistveno hladnejši zrak. Lahko pričakujemo okrepljen severovzhodni veter in močno burjo na Primorskem in Jadranu, verjetno bodo sunki čez 100 km/h," še napovedujejo na portalu ciklon.si in dodajajo: "Današnji izračuni evropskega modela so precej bolj naklonjeni sneženju tudi po nižinah Slovenije tja do srede. Nekaj centimetrov v notranjosti, medtem ko ga bo na jugu, kjer bo glavnina padavin, lahko precej več."

Zima, gozd, sneg, drevesa | Avtor: M. Ha. Fotografija je simbolična. M. Ha.

Danes smo imeli v jutranjem času precej megle, ki je segala od morja pa tja do osrednje Slovenije. Advekcijska megla nastane, ko iz morja proti kopnemu prihaja vlažna in toplejša zračna masa in v stiku z ohlajeno površino povzročim, da se temperatura zraka toliko zniža, da se vodna para v ohlajenem zraku kondenzira v drobne kapljice.

Jutri bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni in južni Sloveniji se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C.

V petek bo pretežno oblačno, na vzhodu bo deloma sončno. V zahodni in južni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ki bo na vzhodu okrepljen. Najvišje temperature bodo med 9 °C in 14 °C.

V soboto bo oblačno, občasno bo deževalo. Jugozahodni veter bo zjutraj oslabel, popoldne in proti večeru bo zapihal severni do severovzhodni veter. Meja sneženja se bo zvečer in v noči na nedeljo povsod razen na Primorskem večinoma spustila do nižin. Zjutraj bo med 8 °C in 13 °C, popoldne se bo ohladilo.

V nedeljo dopoldne bo oblačno, občasno bo rahlo snežilo, na Primorskem rahlo deževalo. Čez dan in popoldne bodo padavine povsod razen na jugu večinoma ponehale. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje temperature bodo med -1 °C in 3 °C, na Primorskem do 9 °C.

V ponedeljek bo oblačno, zlasti v južni in vzhodni Sloveniji bo občasno rahlo snežilo, na Primorskem rahlo deževalo. Pihal bo severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med -1 °C in 3 °C, na Primorskem do 5 °C.

Komentarjev 2
  • indigokid 20:05 22.februar 2023.

    rad imam sneg, a glede na to, da ga je v celotnem zimskem obdobju zapadlo 10 cm v dveh sneženjih, medtem, ko je bilo pretečih člankov vsaj ducat, se lahko kvečjemu nasilno krohotam

  • Avatar NickMason
    NickMason 19:39 22.februar 2023.

    Ampak je vseskup en velik ČE ,kot ponavadi