Slovenija
8188 ogledov

Najnovejša prognoza IJS: Ena dobra in ena slaba novica!

mestni utrip Saša Despot
Glede na evropske kriterije smo v temno rdeči fazi.

"Naraščanje epidemije se upočasnjuje, kar pomeni, da pogoj PCT dobro deluje," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,1, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na več kot eno osebo in epidemija raste.

Raste se je upočasnila, a bo spet začela pospeševati

"Zaradi vremenskih vplivov bo epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal," ugotavljajo pri IJS. "Če se bomo do takrat uspeli dovolj precepiti, predvsem starejši od 50 let, bo četrti val v bolnišnicah obvladljiv in zdravstvene kapacitete ne bodo presežene. Četrti val okužb bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi."

 | Avtor: IJS IJS

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 1044. 

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. "Trenutno je delež kužnih približno 0,9 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 110. prebivalec," ugotavljajo pri IJS. 

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Hitrost cepljenja je približno 55 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 2,6 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 22 tisoč okuženih na teden oz. 1,0 odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 627. Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
  • peter992 22:30 20.september 2021.

    Namesto, da bi nas malo potolažili, Nas pa samo strašijo, na koncu bomo še res začeli verjet.

  • martin72 20:18 20.september 2021.

    Tistim tam za katedrom na vladi bi bilo potrebno izmeriti inteligenčni kvocient.Takih neumnosti kot nam oni tam pridigajo ne. ni za poslušati.

  • Jaoming 18:44 20.september 2021.

    Uff napet kot struna. Drugače se pa že 2 leti (od kar se je začela norija)se izogibam virusu. (tudi vsak dan predavam 20 + osebe) skupaj z 5 člansko družino. Lahko pridejo po analizo krvi, sline, dreka, ker smo fenomen ...prikaži več glede hudo in grozno nalezljive okužbe. Vsi zdravi. No mogoče se stuširam okužen.