Slovenija
26658 ogledov

Najnovejša prognoza: Epidemija dobila zalet, a tudi ena dobra novica

Covdi-19 v Ljubljani Profimedia
Zaradi septembrskega počitniškega zagona družbe se epidemija še hitreje širi.

"Epidemija pričakovano pospešuje zaradi septembrskega popočitniškega zagona družbe," piše Matjaž Leskovar, ki za Institut Jožef Stefan pripravlja prognozo širjenja covdi-19 v Sloveniji. "Upajmo, da R ne bo zrastel toliko, kot je pred enim letom v drugem valu, kajti to bi bilo zaradi že zdaj velikih števil neobvladljivo. Toplo priporočam, da zaščitite sebe in druge s cepljenjem, in to čimprej." 

Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni, ki se bo v naslednjem obdobju po napovedih IJS predvidoma skrajšal. "Po kriterijih ECDC smo v rdeči fazi, v temno rdečo bomo predvidoma prešli v sredo," napovedujejo pri IJS. "Glede na novi semafor ukrepov smo v drugi fazi, v tretjo bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

 | Avtor: IJS IJS

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 0,7 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 150. prebivalec.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Dobra novica: Hitrost cepljenja hitrejša od prekuževanja

Hitrost cepljenja je približno 22.000 prvih odmerkov na teden oz. 1,1 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 17.000 okuženih na teden oz. 0,8 odstotka prebivalstva na teden.

Evropski zemljevid in naš semafor ukrepov

14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 444. "Glede na kriterije ECDC smo v rdeči fazi," navaja Leskovar. "Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v temno rdečo fazo prešli v sredo. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Negotovosti ocenjenih datumov so velike."

 | Avtor: IJS IJS

Trenutno smo v drugi fazi novega semaforja ukrepov. "Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v tretjo fazo prešli sredi septembra," še pišejo pri IJS. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Negotovosti ocenjenih datumov so velike."

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:10 13.september 2021.

    Kaj ko bi prenehali s špekuliranjem, ker potem se to kar napove IJS tudi zgodi, pa magari če ni res.

  • vera23 06:43 12.september 2021.

    Gospod matematik, se ne bi raje pozabavali še z analizo deleža cepljenih med testiranimi, "okuženimi" in hospitaliziranimi, reklamo za cepljenje pa prepustili drugim?

  • dani5 21:50 11.september 2021.

    Pecivu se izteka rok trajanja, pa treba porabiti.