Slovenija
14548 ogledov

Najnovejša prognoza: IJS sporoča dobre novice!

Covdi-19 v Ljubljani Profimedia
Epidemija upada, učinek cepljenja je končno večji od učinka prekuževanja.

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, tokrat po dolgem času spodbudno piše, da epidemija v Sloveniji upada. 

Ena oseba okuži manj kot eno osebo

Ocenjeno reprodukcijsko število je R=0,92, kar pomeni, da ena okužena oseba prenese virus naprej na manj kot eno osebo. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je sicer kljub temu še naprej visoko in znaša 876. 

Leon Cizelj Prognoza Slovenija Leon Cizelj o tem, kaj nas čaka: Poleti še ne bo vsega konec!

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

 | Avtor:

IJS ocenjuje, da smo z izvajanjem strožjih urkepov oz. t. i. zaprtjem države med 1. in 11. aprilom uspeli reprodukcijsko število znižati za 25 odstotkov na R=0,92, a naj bi se zaradi sproščanja ukrepov le to spet dvignilo za pričakovanih deset odstotkov. Upoštevali so tudi število prekuženih in precepljenih ter da je angleška različica virusa 3,5 krat bolj kužna od prej prevladujoče različice virusa v Sloveniji. 

 | Avtor:

Trenutno se kot država po semaforju vladnih ukrepov nahajamo v oranžni fazi, da bi prešli v rumeno, bi moralo biti sedemdnevno povprečje potrjenih okužb nižje od 600, v bolnišnicah pa bi moralo biti manj kot 500 bolnikov. 

Dnevno povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh je po podatkih sledilnika padlo na 875, kar pomeni, da je Slovenija zanesljivo spet v oranžni fazi epidemije, po vladnih podatkih je sedemdnevno povprečje 871.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Ljubljana Slovenija Nove okužbe, spet odlične novice!

V trenutni fazi se cepi večinoma rizično populacijo, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti, ob upoštevanjem ustreznih ukrepov in preprečevanja širjenja virusa v populaciji.

Cepljenje končno hitrjše od prekuževanja

"Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 20.000 novih okužb na teden), ki pa poteka že počasneje od vse hitrejšega cepljenja," še ugotavljajo pri IJS. "Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih (in gospodarskih) posledic, saj velika večina okuženih zboli, cepljeni pa po do sedaj poznanih podatkih redko, večinoma le za blažjo obliko bolezni."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 23:31 16.april 2021.

    IJS je bila pred kratkim se cenjena ustanova zdaj pa so prodane duše JJ zato da dobijo vec evrov na račun. Ponavljam, če bi bil Stefan se živ, bi prepovedal uporabo / zlorabo/ njegovega imena za to institucijo.

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:16 16.april 2021.

    Kakšnega turista pripeljite, pa bo šlo spet po vaše navzgor. Logično da gre na dol, tudi gripa pojenja, a ne. Aja saj res gripe ni

  • Decko 18:40 16.april 2021.

    Kok jih je zarad cepljena resno zbolelo,ker dfugače ne bi?