Slovenija
21 ogledov

Najprej ljudje, potem študentje

Predstavniki odškodninskih družb naj bi v čakalnicah zapisali ime in priimek bol Žurnal24 main
Študentka iz Portoroža je ogorčena nad aroganco zdravnikov, ki je je bila, kot pravi, deležna pri iskanju zdravniške pomoči zaradi okužbe z oporečno vodo.

Na Zurnal24.si se je obrnila študentka Andreja Vidmar, ogorčena nad "neverjetno aroganco zdravnikov do študentov" med iskanjem zdravniške pomoči v času, ko je veliko prebivalcev na obali imelo težave zaradi okužbe pri pitju vode iz Rižanskega vodovoda Koper. "To je ne le nesramnost, ampak tudi nezainteresiranost in nadutost namesto pomoči," je dejala.

Študentka, ki trenutno živi v študentkem domu Korotan, je dejala, da je v času okužbe velika večina študentov iskala zdravstveno pomoč, vendar neuspešno. Pomoč niti ni bila nikjer nudena. "V medijih so govorili, da je le nekaj 100 ljudi poiskalo pomoč, v bistvu pa nas je bilo samo v našem domu 120," je dejala. V študentskem domu je viselo obvestilo, naj vsi, ki so prišli v stik z okuženo vodo, obiščejo zdravnika in oddajo vzorce.

 
 

Beremo in poslušamo, kako zdravniki stavkajo za večje plače, medtem ko se obseg kakovostnega dela ne povečuje.

Andreja Vidmar, študentka

 
Zdravniška ignoranca
Študentka navaja, da se je po šestih dneh driske in bruhanja odločila, da poišče pomoč zdravnika. Po več telefonskih klicih na predlagane centre pomoči je že skoraj obupala, saj so jo povsod zavrnili z raznimi izgovori (naj raje obišče turističnega zdravnika, urgenco, iz Lucije so jo naslavljali v Sečovlje, Izolo, tam pa obratno). Ko je poskusila v Luciji, so ji svetovali novo ambulanto. Do omenjenega zdravnika po njenih besedah sploh ni prišla, saj jo je že sestra grobo odslovila, češ kako si sploh dovoli, da obišče njih, saj ne sprejemajo študentov. Nato je sestra po njenih besedah nadrla še receptorko. V naslednji čakalnici so jo odpravili z nasvetom, naj ob 17. uri obišče turističnega zdravnika. Končno so jo ob predlagani uri izjemoma sprejeli. Ko je stopila do zdravnice v ambulanti, je ta niti ni poslušala niti ji ni povedala, kaj je povzročilo drisko. Pregled je obsegal le besede "saj bo minilo!".

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper (ZZV) so nam povedali, če je bolnica zavarovana pri ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje), ji to daje zavarovalno pravico do zdravstvene oskrbe. Pritožba v primeru neupoštevanja zavarovanja se tako naslovi na ZZZS. Če zavarovanka ne dobi pravic z naslova zavarovanja, se mora pritožiti na zavarovalnico. Druga možnost pritožbe pa je na direktorja delovne organizacije, kjer se je to zgodilo. V vsakem primeru pa je pristojno ZZZS, ki so tudi plačniki, saj ima vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti pogodbo z ZZZS.

 
 

Več kot je okuženih, večji argument imajo, da se branijo.

ZZV Koper

 
Preko 150 primerov okužbe
Po okvirnih podatkih ZZV je bilo na obali zaradi oporečne vode obravnavanih okoli 150 primerov okužb, vendar bolniki še vedno prihajajo. Vsak zahtevek se rešuje individualno. Na ZZV so nam še povedali, da je v primeru velikega števila bolnikov zdravnikom ta argument v bran, češ da naenkrat ne morejo pregledati 50 ljudi. "Več kot je okuženih, večji argument imajo, da se branijo," so nam povedali na ZZV Koper. Vsi zavarovanci naj bi bili obravnavani enako ne glede na starost, spol ali nacionalnost.

Med 23. na 24. junijem so v del piranskega vodovodnega omrežja, s katerim gospodari Rižanski vodovod Koper, vdrle kanalizacijske odplake, zaradi česar je več piranskih občanov in turistov moralo poiskati zdravstveno pomoč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.