Slovenija
5311 ogledov

Najprej na cepljenje, potem k maši

župnija, cerkev, križ Nino Verdnik
Velika akcija cepljenja: do necepljenih bodo skušali pristopiti na lokalno prepoznavni način.

Na pobudo ministrstva za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, bodo v lokalnih skupnostih med 19. in 23. decembrom potekali dnevi cepljenja. Tako naj bi dvignili slabo precepljenost, ki je v splošni populaciji 54 odstotna in razbremenili intenzivne covidne enote, kjer je med zdravljenimi 83 odstotkov necepljenih. "V bolnišnicah se bomo borili vse tja do poletja, kar je nevzdržno," pravi minister za zdravje Janez Poklukar in k cepljenju poziva vse, predvsem pa starejše od 50 let ter kronične bolnike. 

Po doslej znanih podatkih je med obolelimi štiri odstotke takih, ki potrebujejo hospitalizacijo.
Zaradi nove različice koronavirusa omikron so razmere še manj predvidljive, v naslednjih mesecih pa naj bi se vsak Slovenec soočil z virusom, kar pomeni, da bo med starejšimi od 50 let med 15 do 20 tisoč potrebovalo hospitalizacijo. 

"Če bi danes dosegali 80 in več odstotno precepljenost, kot jo dosegajo najbolj razvite evropske države, bi imeli v enotah intenzivne terapije med 40 in 70 hospitaliziranih, v bolnišnicah pa od 200 do 300 covidnih bolnikov," pravi minister za zdravje Janez Poklukar. 

Cepilni centri odprti vso noč

V 12 statističnih regijah bodo tako ključno vlogo imeli župani, ki bodo skušali k organizaciji cepljenja pristopiti na lokalno prepoznavni način. "Naj bom iskren in ne iščem opravičila za nikogar, odziv je bil ponekod izredno dober, bila pa so tudi okolja, kjer je bil odziv malce slabši," je povedal Poklukar, ki je v preteklih dneh obiskal vse župane in predstavnike zdravstva v vseh občinah. 

Cepilni centri bodo na zdajšnjih lokacijah odprti med 8. in 20. uro. V vseh statističnih regijah pa bo en cepilni center odprt tudi vso noč, od 20. ure zvečer do osmih zjutraj. "Zdravstveni delavci so pripravljeni prevzeti tudi pobudo o nočnem cepljenju, da uničijo vse potencialne razloge in izjeme, ki bi ljudi odvračale od cepljenja," pravi Poklukar. 

Mobilne enote neposredno do občanov

Župani bodo za dneve cepljenja pripravili akcijske načrte in če se bo izkazala potreba, bo ministrstvo za zdravje zagotovilo še dodatni kader za mobilne enote, ki bodo prav tako delovale na lokalno prepoznavni način, bodisi v prostorih, kjer se občani zadržujejo, ali pa se bodo s prevoznimi sredstvi odpeljali neposredno do občanov. Pozornost bodo namenili predvsem skupinam, v katerih je precepljenost slabša. V večjih mestih nameravajo v tem času odpreti dodatna cepilna mesta ter aktivirati dodatne mobilne enote. Časovnice bodo objavljene v naslednjih dneh. 

Cepljenje in testiranje pred cerkvami

V nekaterih občinah bodo tako testiranje kot cepljenje izvajali pred cerkvami, kjer bodo pred božičem potekali verski obredi. Na vprašanje, kakšen cilj so si zastavili glede dviga precepljenosti, na ministrstvu za zdravje pravijo, da "vsak posameznik šteje". Prepričati bodo skušali predvsem necepljene, starejše od 50 let, pri katerih je hospitalizacija 10 odstotna.

Družinski zdravniki bodo klicali necepljene

Ministrstvo je tako družinske zdravnike pozvalo, da kontaktirajo vse necepljene, ki so starejši od 50 let. Družinski zdravniki so tisti, ki med ljudmi uživajo največje zaupanje. "Če imate vprašanja in dileme, vezane na cepljenje, je to razumljivo, človeško in prav, v takem primeru se obrnite na družinske zdravnike," poziva Poklukar. Veliko težavo tukaj predstavljajo tisti, ki nimajo osebnih zdravnikov, teh je šest odstotkov.
V nekaterih lokalnih skupnostih bodo župani občanom pošiljali pisma s pozivom k cepljenju. Prav tako naj bi aktivirali lokalno prepoznavne mnenjske voditelje, ki bodo občane skušali prepričati, da je epidemija družbeni problem in da nam bo normalno življenje po novem letu zagotovila le visoka precepljenost, poudarjajo na ministrstvu.

 

 

Komentarjev 17
  • suineg7878 19:35 14.december 2021.

    Za tiste, ki se bodo tretjic cepili je ministrstvo za evtanazijo pripravilo prirocno darilo. Zgoscenko "Last Christmas".

  • Dexter_Bixler 14:46 14.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • PaPajapopi 13:59 14.december 2021.

    https://rumble.com/vq6hmh-se-boste-podpisali-za-svojega-otroka-da-ga-cepijo.html