Slovenija
116 ogledov

Najprej obilo dežja, nato pa sneg

Drnovo PIC
Meteorologi napovedujejo nalive in močan veter. Za večji del Slovenije je zaradi izdatnih padavin ali močnega vetra razglašen oranžen alarm. Hladneje bo spet v sredo, v noči na petek pa bo v notranjosti Slovenije večinoma snežilo.

Vremenoslovci za popoldan napovedujejo krepitev padavin, ki se bodo širile od zahoda proti vzhodu, dež bo zvečer zajel vso Slovenijo. Najvišje dnevne temperature bodo znašale od deset do 17 stopinj Celzija. "Ponoči bodo padavine oslabele in postopno ponehale," pišejo na ageniciji za okolje RS (Arso)."Meja sneženja se bo spustila do okoli 1000 m nad morjem."

Jutri bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v severnih krajih malo pod 0, najvišje dnevne od 6 do 11 stopinj Celzija. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. "Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nekoliko hladneje bo," pišejo na Arso.

V četrtek bo sprva precej jasno in ponekod po nižinah megleno, čez dan pa se bo oblačnost od jugozahoda povečala. "Popoldne bo na Primorskem pričelo deževati, zvečer in v noči na petek pa bodo padavine zajele večji del Slovenije," napovedujejo vremenoslovci. "V notranjosti bo večinoma snežilo."

Zaradi poplav oranžni alarm

Predvsem zahodni del države danes in v noči na jutri čakaj precej obilne padavine, ko naj bi padlo od štirideset do sto litrov dežja na kvadratni meter. Na Arso so zato razglasili alarm z oranžno stopnjo ogroženosti, kar pomeni možnost gmotne škode, pa tudi žrtve.

Meteoalarm | Avtor: Arso Arso
Ob tem bo še pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ki bo popoldne ponekod po nižinah lahko v sunkih dosegel hitrost okoli sedemdeset, v višje ležečih krajih pa tudi okoli do sto kilometrov na uro.

Manjši vodotoki bodo hitro naraščali

Zaradi močnejših padavin bodo začele naraščati reke, ob močnejših nalivih zlasti popoldne lahko hitro in močno narastejo tudi manjši vodotoki in hudourniki. Pri tem se lahko reke in manjši vodotoki razlijejo na območjih pogostih poplav.

Gladina morja bo ob dopoldanski in nočni plimi povišana, morje bo zaradi južnega vetra tudi močno vzvalovano, še opozarjajo na Arsu.

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso
Čez dan bodo predvidoma najmočneje porasli vodotoki v porečju Vipave in drugod v Posočju, in tudi reke Kolpa, Ljubljanica in njeni pritoki v kraškem zaledju ter Krka s pritoki. Naraščali bodo tudi ostali vodotoki v večjem delu države, zlasti na območjih osrednje, severozahodne, jugovzhodne in jugozahodne Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.