Slovenija
1 ogledov

Najprej pogodba, potem podpora ministrom

Karel Erjavec Saša Despot
V Desus pričakujejo spremenjeno koalicijsko pogodbo, ki bi jo po njihovem lahko spisali do konca leta, nato pa rekonstrukcijo vlade. Dotlej ne nameravajo podpreti predlogov za nove ministre.

Izvršni odbor DeSUS podpira zahtevo Karla Erjavca, da koalicija potrebuje novo koalicijsko pogodbo za obdobje do jeseni 2015. DeSUS bo vztrajal, da se v tem času pokojnine ne znižajo; da ostane dodatek za rekreacijo za upokojence, ki prejemajo nižje pokojnine; želijo pa tudi, da je v koalicijski pogodbi zapisano, da ima Kapitalska družba samostojen status v sklopu Slovenskega državnega holdinga. V spremenjeni koalicijski pogodbi pričakujejo tudi izhodišča za novo pokojninsko in zdravstveno reformo, določen gospodarski program in delo na področju privatizacije.

DeSUS zahteva rekonstrukcijo vlade, v kateri bi po njihovem mnenju morali sodelovati vsi predsedniki strank. Erjavec je danes še zaostril stališče do položaja prvaka SD Igorja Lukšiča, ki ga želi v vladi. Čeprav včeraj ni kazalo, da bi tako zahtevala še katera druga stranka v koaliciji, Erjavec danes pravi, da podobno trdita tudi prvak DL Gregor Virant in premierka Alenka Bratušek.

Pojasnil je, da so ga do zaostrenih stališč do koalicije v zadnjih dneh pripravile tudi določene Lukšičeve izjave, med drugim, da Gantar nima več energije in da mora ta položaj zasesti nekdo z veliko energije. "Predlagam, da pride kar Lukšič," je oster Erjavec.

"Ne razumem ga!"

Če Lukšič v vlado ne bo vstopil, prvak DeSUS ponavlja, da bo tudi sam dobro premislil o sodelovanju v taki vladi. "Ne vem, ali Lukšiču manjka poguma, kaj se z njim dogaja. Vodi stranko, ki ji najboljše kaže na javnomnenjskih anketah, ne razumem ga, zakaj se izogiba te odgovornosti," je dejal.

Lukšič odgovarja, da sta dva ministra odstopila, "treba je najti nova in to je vse, kar je na dnevnem redu". Kot je dodal, gre za tehnično vprašanje, širitev problema pa je zanj neodgovorna.

Grozijo z nepodporo ministrom

Dokler koalicijska pogodba ne bo spremenjena, DeSUS ne bo podprl niti predlogov za nove ministre. Glede na zahteve Desus ni pričakovati, da bi ministre lahko dobili kmalu. Erjavec pravi, da to ne bo izgubljen čas, saj je "večja nevarnost, kar se nam dogaja sedaj". Po njegovih besedah namreč ni dogovora, kaj bo vlada delala po nedavni zaupnici.

Erjavec tudi ne odgovarja na vprašanja glede možnosti zamenjave resorjev med koalicijskimi strankami. Poudarja le, da stranki DeSUS pripadata dva resorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.