Slovenija
26 ogledov

Najprej sklep o oviranju preiskave

Urad za varstvo konkurence IFP
Urad za varstvo konkurence (UVK) bo po četrtkovem začetku preiskave domnevne zlorabe monopolnega položaja v Produkciji plus najprej izdal sklep o oviranju preiskave. Oglaševalske politike v podjetju medtem ne mislijo spreminjati.

V Produkciji plus so se pod drobnogledom UVK znašli zaradi dampinških cen, ekskluzivnih oglaševalskih pogodb in popustov za celotno oglaševanje. Prva poteza UVK po četrtkovem začetku preiskave domnevne zlorabe položaja bo izdaja sklepa o oviranju preiskave, poročajo Finance.

V Produkciji plus namreč preiskovalcem urada niso dovolili vstopa v prostore, zato jim je to uspelo šele ob posredovanju bežigrajskih policistov.

Produkcija plus je na oglaševalski trg posegla z dampinškimi cenami zaradi dodeljenih popustov (več oglasov za ceno enega), ekskluzivnimi oglaševalskimi pogodbami (oglaševalci so se v zameno za popuste odpovedali reklamam v drugih medijih, tako elektronskih kot tiskanih) in velikimi popusti za celostno oglaševanje (tako na televizijskih kanalih kot internetnih portalih skupine) in izjemno nizkimi cenami internetnega oglaševanja kot nagrado za nakup oglasnih paketov na televiziji, poroča časnik.

Produkciji plus je tako v obdobju gospodarske krize, ko so oglaševalci še posebno občutljivi za cene, prišla do prevladujočega tržnega deleža.

Podobni očitki varuhov konkurence so bili na podjetje CME (lastnika Produkcije plus) naslovljeni tudi v drugih evropskih državah, kjer delujejo - na Češkem in v Bolgariji.

Vrabec: oglaševalske politike ne bomo spreminjali

Generalni direktor Produkcije Plus Pavel Vrabec je za časnik dejal, da so oglaševalsko politiko "izsilili" njihovi oglaševalci, ki "želijo doseči čim nižje cene in se radi grejo 'one stop shop'", torej da uredijo celotno oglaševanje na enem mestu.

Preiskava, pri kateri preiskovalcev v prostore niso spustili, "ker želi k nam vstopiti vse sorte čudakov", pa ga ne skrbi. "Naši odvetniki pravijo, da bo zlorabo težko dokazati." Svoje oglaševalske politike zato, kot še dodaja, ne mislijo spremeniti.

Da se podjetju splača sodelovati s preiskovalci, pa pove že podatek, da lahko podjetje doleti kazen v višini do 10 odstotkov letnih prihodkov oziroma več kot pet milijonov evrov. Ker so preiskovalci urada že prvi dan stali pred vrati, pa jim že takoj grozi do odstotek lanskih prihodkov kazni, kar pomeni dobrega pol milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.