Slovenija
9944 ogledov

Najprej zalezovala župnika, zdaj škofa Štumpfa spravila na sodišče

Škof Peter Štumpf
1/2
mediaspeed
Na predobravnavnem naroku na soboškem sodišču tamkajšnji škof Peter Štumpf ni priznal kaznivega dejanja razžalitve. Vernica mu kot zasebna tožnica očita razžalitev, ker je za medij lani izjavil, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo.

Dejanje je povezano z domnevno afero med 68-letno vernico Lidijo Turk Klemenčič in 38-letnim soboškim župnikom Goranom Kuharjem, potem ko je slednji julija lani v župnijskem listu javnost in vernike obvestil o domnevnem zalezovanju in nadlegovanju.

Štumpf, ki danes ni pristal na sporazumno rešitev spora, je na sodišču pojasnil, da ni imel namena žaliti gospe, da pa je kot javna oseba v Katoliški cerkvi pred ljudmi dolžan povedati mnenje o tem, kar se v zadnjih petih, šestih letih dogaja v prostorih župnije in cerkve.

Če bi bila prištevna, bi jo moral izobčiti

Izjava pomeni, da gospa ne more presojati ustreznosti svojih dejanj, po cerkvenem pravu je namreč njeno dejanje kvalificirano kot interdikt, torej ukrep, za katerega je predvideno izobčenje iz Katoliške cerkve. Kot škofa me je to moralo zanimati. Vsak je lahko v določenem trenutku neprišteven, to pa je pomembno, ker v tem primeru izobčenja ne morem izreči, je pojasnil Štumpf.

Njegov pooblaščenec je med drugim predlagal, naj sodišče kot priči zasliši župnika Kuharja in kaplana Aljaža Bašo, ki bosta lahko pojasnila okoliščine domnevnega nadlegovanja, naj tožnico pregleda izvedenec psihiatrične stroke in poda mnenje o (ne)prištevnosti, ko naj bi bilo storjeno dejanje. Prav tako je predlagal pridobitev pisem in drugih listin, ki jih je tožnica pisala Kuharju in Baši ter vpogled v morebitne postopke, povezane z nadlegovanjem s strani tožnice, ki bi po besedah pooblaščenca obtoženega potrdile navedbe kot resnične.

Pooblaščenec tožnice je tem predlogom nasprotoval in opozoril - kar je sicer povedal tudi škof - da sklicevanje na cerkveno pravo ni obvezujoče. Sodišče mora po njegovem le ugotoviti, ali so bile škofove besede v časniku žaljive ali ne, za razžalitev pa da tudi ni treba dokazovati resničnosti. Zato je nasprotoval zaslišanju Kuharja in Baše.

Sodnik Stanislav Jug je odločil, da bo na glavni obravnavi naprej zaslišal tožnico in Štumpfa, nato pa odločal o dokaznih predlogih.

Ko je župnika videla na pogrebu, se je začela kalvarija

Škof je, kot so pisale Slovenske novice, med drugim lani dejal, da tožnica sploh ni hodila v cerkev do pogreba nekoga od njenih bližnjih, ko pa je videla župnika Kuharja, je začela prihajati. Nastavljala mu je darila, pisala pisma, ga poskušala doklicati z različnih številk, krožila je z avtom po okolici cerkve in župnišča in podobno.

Župnik jo je po Štumpfovih navedbah od prvega trenutka zavračal, njeno vsiljevanje, ki je trajalo že več let in se je stopnjevalo, pa je bilo za župnika velika obremenitev.

Kuhar je v župnijskem listu zapisal, da ga Turk Klemenčičeva že nekaj časa zalezuje, v govoricah zatrjuje, da ima z njim poseben odnos, da bo živela z njim in da bo zaradi tega pustil duhovništvo. "Poleg tega je sovražna do vsake ženske, s katero se pogovarjam, in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel. Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije," je med drugim zapisal Kuhar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dd 12:22 04.marec 2020.

    Čas je, da cerkev prizna, odgovarja in popravi svoje vse svoje grehe. Po katoliškem nauku, bi se moral škof opravičiti, ne pa še naprej žaliti žensko.

  • Naklonsky 08:37 04.marec 2020.

    Nekatere ženske, ko se zatrapajo, so nemogoče. Nekatere si celo režejo roke, samo da bi ustregle svojemu idolu. Pa da ne bom pristranski, tudi dedci ubijajo zaradi ljubosumja. Neprištevnost ne pozna meja.

  • popokatopetl 23:13 02.marec 2020.

    Cerkev je že mnogo izmolzla od starih žensk, je čisto prav da jim kakšna da vetra ;)