Slovenija
37966 ogledov

Najslabše so se na cepljenje odzvali zaposleni v vrtcih

Cepljenje Profimedia
Koliko učiteljev se je odzvalo na cepljenje?

Konec marca se je končalo prednostno cepljenje učiteljev in vzgojiteljev ter drugih zaposlenih v vzgojnoizobraževalnih zavodih. Koliko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je na cepljenje proti novemu koronavirusu odzvalo, ne vemo. Ministrstvo za izobraževanje ta podatek ima, vendar ga noče posredovati, češ, da ta podatek ni relevanten podatek, pač pa je relevanten le podatek, koliko učiteljev je (trenutno) imunih. 

Najmanj cepljenih v vrtcih

Cepljenih in prebolelih med zaposlenimi v vrtcih je tako 37,34 odstotka, med zaposlenimi v osnovnih šolah je cepljenih in prebolelih 50,91 odstotka, v osnovnih šolah s posebnimi potrebami je med zaposlenimi cepljenih in prebolelih 52,30 odstotka, v glasbenih šolah je cepljenih in prebolelih 45,10 odstotka zaposlenih, v zavodih pa je cepljenih in prebolelih 54,17 odstotka zaposlenih. Podatkov za srednje šole nam z ministrstva niso posredovali. 

V Sloveniji smo doslej potrdili nekaj več kot 218.000 primerov covida. To pomeni, da je v splošni populaciji potrjenih 10 odstotkov covid prebolevnikov. Če bi enačbo prenesli na populacijo učiteljev, bi to pomenilo, da se je med zaposlenimi v vrtcih cepilo nekaj več kot 25 odstotkov zaposlenih, drugje pa med 40 in 45 odstotkov učiteljev.

Vmes ustavljeno cepljenje z AstraZeneco

Prvotno je interes za cepljenje izkazalo 50 odstotkov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, med potekom cepljenja pa so se pojavile informacije o smrtih zaradi krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco, cepivom, ki so ga prejeli učitelji in vzgojitelji, kar je še okrepilo dvome o cepljenju zlasti med slednjimi. Cepljenje z AstraZeneco je zaradi nepojasnjenih smrti bilo vmes za nekaj časa tudi ustavljeno.

"Odgovora, zakaj je v vrtcih tako, nimamo"

"Najboljši odziv na cepljenje je bil med učitelji v srednjih šolah, najslabši pa pri vzgojiteljicah in vzgojitelji v vrcih. Odgovora, zakaj je v vrtcih tako, nimamo," pravi tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) Branimir Štrukelj. V sindikatu zagovarjajo, da cepljenje ostane prostovoljno. "Smo pa k cepljenju pozivali in poudarjali, da je to najboljša pot za omejevanje epidemije in odgovornost ne le do sebe, pač pa tudi do drugih," razlaga Štrukelj. 

Kmalu spet na testiranje

Medtem, ko se morajo učitelji in vzgojitelji, ki korone še niso preboleli, še naprej redno tedensko testirati, pa cepljenim, vsaj nekaj časa, to ne bo treba. Če je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca BioNTech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, se šteje, da ima oseba vzpostavljeno zaščito. "Po vzpostavljeni zaščiti se zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ne bo več potrebno testirati na SARS-CoV-2, in sicer v obdobju, kot ga bo sproti določila stroka na podlagi dokazov o učinkovitosti cepiv," razlagajo na ministrstvu za zdravje. Trenutno pa velja, da morajo cepljeni in preboleli ponovno testiranje začeti po treh mesecih. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 18
  • Fulmmer 14:00 08.april 2021.

    Mene pa zanima koliko je ljudi, ki so bili cepljeni proti gripi, zbolelo za Covidom 19???

  • NeAnonimni 14:21 07.april 2021.

    Skriva se tudi podatek, koliko cepljenih je zbolelo..

  • Gandi123 11:16 07.april 2021.

    Skrivajo, zavajajo, ponarejajo. Kdo nam to laže?