Slovenija
12 ogledov

Najstarejša britanska igračka

Otroški grob, kjer so našli igračko, se nahaja zelo blizu znamenitega Stonehenge Žurnal24 main
V otroškem grobu blizu znamenitega Stonehengea so našli izklesano figurico, ki verjetno predstavlja najstarejšo igračo v Veliki Britaniji.

Figurica naj bi predstavljala ježa ali pujsa, stara pa naj bi bila vsaj 2000 let. Našli so jo v bližini znamenitega Stonehengea v grobu majhnega otroka, ki naj bi umrl med letoma 800  in 20 pr. n. št. "Ali je jež ali pujs, nihče ne more določiti. Toda sam se bolj nagibam k ježu," je dejal Joshua Pollard iz Univerze v Bristolu, ki je majhno igračko tudi našel.

Strokovnjaki se ne morejo zmeniti, ali izklesana figurica predstavlja pujsa ali ježa.

 
Mali dojenček, v grobu katerega so figurico našli, se z njo verjetno ni igral. Arheologi, ki so grob izkopali, na podlagi okostja namreč predvidevajo, da je bil dojenček mrtvorojen, tako da je bila figurica verjetno izdelana v njegov spomin. Druga možnost je, da je umrl v zelo zgodnjem otroštvu. V tem primeru pa lahko govorimo o čisto pravi igrači, saj je bil majhen ježek ali pujs namenjen dojenčkovi zabavi.

Dragocena najdba
Igrače iz tega obdobja so sicer izredno redke, najdena figurica pa je najstarejša najdba takšne vrste. "Pravzaprav se figurice iz tega obdobja britanske zgodovine najdejo tako zelo redko, da se zdi, kot da je bilo upodabljanje živali ali ljudi nekakšen tabu," je dejal Pollard.

Žrtvovan bogovom?

Poleg prvega dojenčka so v grobu našli še okostje drugega otroka ter okostje koze ali ovce. Čeprav bi prisotnost živali lahko pomenila, da so dojenčka žrtvovali bogovom, pa je Pollard mnenja, da se to ni zgodilo. Trupli dveh otrok naj bi bili posledica visoke umrljivosti otrok v tistem času. 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.