Slovenija
98 ogledov

Najuglednejša podjetja v Sloveniji so ...

Jo%C5%BEe Colari%C4%8D, krka
1/15
Žurnal24 main
Lestvica najuglednejših podjetij v Sloveniji razkriva, da je kriza močno spremenila zaporedje. Na prvem mestu še vedno Krka, sledijo ji Lek, Terme Olimia in Terme Čatež. Med direktorji prednjači Jože Colarič.

"Letošnji rezultati raziskave ugleda so pokazali, da so nekatera podjetja že zakorakala iz krize, pri številnih drugih je potrjeno, da še vedno stopicajo na mestu, tavajo v poltemi in ne najdejo izhoda. Najuglednejša premagujejo težave z novimi izdelki ali storitvami, se širijo na druge trge, pritegnejo nove partnerje, investirajo v razvoj in izvajajo marketinške aktivnosti," je za Dnevnik povedal Miro Kline.

Galerijo najuglednejših podjetij v Sloveniji si oglejte TUKAJ.

Raziskava ugleda podjetij ter direktorjev in predsednikov uprav vsako leto izvede agencija Kline Partner na vzorcu 800 predstavnikov poslovne javnosti, menedžerjev iz velikih, srednjih in majhnih podjetij v Sloveniji. Ti ocenjujejo 108 izbranih podjetij in njihovih direktorjev na sedmih ključnih dejavnikih (kakovost, inovativnost in privlačnost ponudbe, vizija in odličnost voditeljstva, finančna učinkovitost, skrb za zaposlenost ter družbena odgovornost).

Na lestvici je znova prva Krka, sledijo ji Lek, Terme Olimia in Terme Čatež. Izpostavimo, da je Krkina prednost pred zasledovalci izražena v bistveno višji oceni, kot je bilo to na primer v dosedanjih raziskavah. Vsa navedena podjetja izhajajo iz dveh panog – farmacija in turizem, ki sta prav tako ocenjeni kot najuglednejši. Tem sledita Revoz in Microsoft, preostali štirje predstavniki v deseterici pa so novinci ali povratniki. Znova sta vstopila Mercator in Gorenje, pridružujejo pa se še Ljubljanske mlekarne in Helios. Prva dva sta se po enem kriznem letu hitro vrnila na stari mesti na lestvici desetih najuglednejših. "Delno je presenetil Helios, ki se je tokrat s povprečnega 48. mesta prerinil na visoko 10. mesto, tja, kjer smo ga pričakovali vsa leta, odkar izvajamo raziskavo. To so namreč napovedovali njihovi stabilni finančni rezultati ter razvojna naravnanost, in vedno znova smo bili presenečeni, da se takšen rezultat ni odrazil v ocenah ugleda," poudarja Kline.

Najboljši tudi najuglednejši
Med prvo deseterico najuglednejših direktorjev v Sloveniji se vrsto let navidezno vrtijo ista imena. Letos je na prvem mestu znova Jože Colarič, ki ima tokrat tudi veliko višjo oceno kot njegov zasledovalec Janez Škrabec. Tatjani Fink na tretjem mestu se je na desetem mestu pridružila še ena ženska, Cvetka Selšek, kar je nedvomno dober znak za razvoj slovenskega menedžmenta. Nižje so se uvrstili Mirko Tuš, Franjo Bobinac in nekateri drugi, vendar so razlike med njimi minimalne. Tukaj je še Jože Mermal, ki je najresnejši kandidat za naslednji vstop v skupino najuglednejših.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.