Slovenija
393 ogledov

Kakšne so razlike med navidez enakima mobilnima paketoma Spar 1500 in izimesec S

Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija; Saša Despot
Za manj kot sedem evrov se na trgu dobita dva paketa, ki sta na prvi pogled enaka. Ker s 1500 enotami ponujata dovolj za večino manj zahtevnih uporabnikov, smo pripravili podrobno primerjavo.

Pripravili smo primerjavo dveh paketov, ki sta na prvi pogled enaka: oba vključujeta 1500 enot, oba delujeta v Telekomovem omrežju, razlika v ceni pa je le devet centov. 

izimobil spar primerjava | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Gre za paketa Izimesec S, ki ga ponuja Izimobil in Spar 1500, ki je ga ima v ponudbi Spar. Na prvi pogled sta enaka, a ko podrobneje pogledaš, je med njima kar precej razlik. 

Tako ima na primer Spar 1500 ugodnejši obračunski interval za prenos podatkov. Če prenesete en kilobajt, vam en kilobajt tudi zaračunajo, medtem ko je obračunski interval pri izimesecu S 50 kilobajtov, kar pomeni, da vam jih toliko zaračunajo, tudi če prenesete le enega. Spar ima tudi cenejše dodatne enote, potem ko kvoto uporabnik že porabi: stane 6,6 centa, medtem ko je pri Izimobilu 8 centov. 

izimobil spar primerjava | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

A tukaj se prednosti končajo ... 

A tukaj se prednosti Sparovega paketa končajo. Izimobil naj bi do konca leta omogočil uporabo LTE, ponuja možnost čakajočega klica, v kvoto pa so vključena tudi SMS sporočila v tujino, ki pri Sparu niso in stanejo 11 centov. Petkrat hitrejši je tudi prenos podatkov in pet centov cenejša minuta klica v Nemčijo. 

V Izimobilu so kot svojo prednost izpostavili še enostavnost in in dostopnost polnitev. Polnitev prek SMS sporočila in plačilo z direktno bremenitvijo je namreč precej podobna plačevanju naročnine, čeprav gre za predplačniški paket, dobroimetje je možno kupiti prek spletne strani, več kot tri tisoč je tudi prodajnih mest kartic. Sparovi uporabniki lahko dobroimetje kupijo le v trgovinah Spar in Interspar. 

Pri Izimobilu lahko uporabnik za doplačilo kadarkoli preklopi na večji paket in na primer za dva evra dobi 500 enot, za pet pa 1500.

Pri gostovanju v EU med paketoma ni razlike. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • korisnik_362 15:10 02.november 2015.

    Lahko bi tudi rekli, koga zanima storitev telefonski predal. Primerjati smo želeli čim več stvari, ki so za uporabnika pomembne. Cena klicev v tujino ni regulirana, zato smo za primerjavo cene izbrali eno državo EU.

  • Avatar praufo
    praufo 14:43 02.november 2015.

    Prenos podatkov je digitalen, se pravi kot preko interneta, tukaj mamo že zdavnaj širokopasovno povezavo, pri čveku preko mobilca pa ne, čeprav je v smislu bitkov ali baytov, podatek zanemarljiv, kvaliteta govora je taka in taka in je skrajno mala, ...prikaži več ampak se še vedno nekaj špekulira. Nekoč smo imeli dostop do neta preko 56k modema, kar je marsikomu danes povsem smešno in smo plačevali vsako minuto. Danes pa pri vseh teh 3G in LTE/4G, pa še vedno neki paketi, kar je smešno. Ampak biznis je biznis in nič ne moreš. Tako kot če si naročnik pri telemachu na mobitel, ampak po novem se moraš ponovno prekuplat na telemach mobil in plačat 12€. Evo to pa je biznis.

  • rokx 14:31 02.november 2015.

    Problem je, da če pokuriš vse enote, ne moreš enostavno dokupiti "še enkrat 7€ za novih 1500 enot". Pri špar mobilu moraš počakati do konca 30 dnevnega obdobja. Do konca obdobja pa ti oni lepo zaračunavajo.Pri izimobilu lahko ...prikaži več dokupiš enote zraven, vendar posebaj za klice,sms, data.Torej - če se že odločaš izberi paket, kjer ne boš presegel količin. Torej izimobil M ali L s 3000 enotami..ps: koga zanima cenik klica v nemčijo?