Slovenija
10004 ogledov

Največ nepoštenih praks med trgovskimi akcijami

Slovenija 12.03.2014 Mercator trgovina, izdelki v akciji, nakupovanje, cistila; Saša Despot/Žurnal24
Prehranski varuh kritičen tudi do napovedanih podražitev.

V slovenski verigi preskrbe s hrano je varuh odnosov v tej verigi Jože Podgoršek v letošnjem letu ugotovil precej pozitivnih praks, pa tudi nekaj novih nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj. Do najnovejših napovedi o podražitvi mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov je bil kritičen.

"Cene mleka so na kmetijah še vedno pod ravnjo, ki je veljala pred mlečno krizo," je opozoril na današnji novinarski konferenci ter ocenil, da so napovedane podražitve neutemeljene. Pri mesu je slika nekoliko drugačna, je dejal.

Kot je pojasnil, so se cene mleka na kmetiji pred mlečno krizo gibale med 36 in 38 centov za liter, v času mlečne krize so padle na 22 do 24 centov za liter, danes znašajo med 30 do 32 centov za liter. Končne cene pa v trgovini v vsem tem času niso prav nič padle, je opozoril.

Pri mesu je nekoliko drugače, saj ugotavljajo, da so trgovske verige nekaterim mesarjem priznale nekaj odstotni dvig cene mesa, kar se bo s kakšnim centom morda le prevalilo tudi na kmetijo. "A govorimo o nekaj odstotni podražitvi do trgovskih verig, v medijih pa beremo o 15- do 20-odstotni podražitvi v maloprodaji."

Pohvalil nekatere trgovce

V analizi stanja na trgu je izpostavil, da so nekateri trgovci letos zelo izboljšali nekatere poslovne prakse. Med njimi je omenil Hofer, Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Lidl, Mlekarno Planika in žitno verigo. Veseli ga, da so začeli močno podpirati slovenske dobavitelje s slovenskimi proizvodi.

Največ novih nepoštenih praks pa je zaznal na področju akcij in stiskanja dobaviteljev s pogoji in ceno. Čeprav ga veseli, da je eden od trgovcev skrajšal plačilne pogoje dobaviteljem na 33 dni, po drugi strani ugotavlja, da se ti še vedno srečujejo s plačilno nedisciplino, zlasti s strani javnih zavodov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • batom 22:11 10.oktober 2017.

    Spar velikokrat zavajajoce oznacuje akcijske izdelke. Velikokrat se mi je zgodilo, da sem opazil akcijo za doloceno znamko, kupil izdelek, popusta pa ni bilo. Potem so mi rekli, da je popust sano za dolicene izdelke te znamke. In ko sem ...prikaži več sel pogledat, je res v zelo drobnem tisku pisalo, da samo za par izdelkov. Grdo. Pa se zlozeni so vsi na enem kupu. Zavajas nje cist.

  • Majazmaja 14:54 10.oktober 2017.

    Mercator da naj bi podpiral slovenske proizvajalce? A vi to resno? Redno kupujem v Mercatorju in slovenskih izdelkov je vedno manj! Trgovci so vedno bolj neprijazni in police vedno bolj prazne. Živim na meji z Italijo in še malo, pa ...prikaži več bom začela nakupovati pri njih!