Slovenija
2 ogledov

Največ podpore Lahovnikovi stranki

Sedanjo vlado podpira le še 26 odstotkov vprašanih. (Foto: FUDŠ) Žurnal24 main
Vlado podpira le še 26 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 66 odstotkov, razkrivajo novembrski rezultati ankete Slovenski utrip. Na volitvah v DZ bi volivci največ glasov namenili stranki SDS.

Na vprašanja je v tokratni anketi, ki jo pripravlja Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, odgovarjalo 906 ljudi. Izsledki kažejo, da bi na volitvah to nedeljo med parlamentarnimi strankami prvo mesto z 18,5 odstotka zasedla SDS, drugo mesto bi pripadlo SD z 11,7 odstotka glasov, na tretje mesto pa bi se uvrstil DeSUS z 8,7 odstotka. SNS bi dobil 5,4 odstotka glasov, SLS 4,6 odstotka, LDS pa 3,5 odstotka. NSi z 1,7 odstotka ne bi dosegel parlamentarnega praga, še slabše pa kaže Zaresu, ki so mu vprašani namenili le en odstotek glasov.

Kar petina vprašanih ne bi glasovala za nobeno stranko, 3,4 odstotka je takih, ki ne bi šli na volitve, 17,8 odstotka je neodločenih. Samo med opredeljenimi volivci bi SDS dosegel 33,6 odstotka, SD pa 21,2 odstotka.

Največ podpore Lahovnikovi stranki
Pri vprašanju, če bi se na volitvah pojavile štiri povsem nove stranke, daleč najbolje kaže stranki Mateja Lahovnika, ki bi jo podprlo 22,2 odstotka vprašanih. Stranko, ki bi jo ustanovil Rado Pezdir, bi volilo 13,8 odstotka vprašanih, 13 odstotkov bi glas namenilo stranki Zorana Jankovića, 9,5 odstotka pa stranki Gregorja Viranta. Nadpovprečno podporo bi med mladimi do 34 let dobila Jankovićeva stranka, Pezdirjeva pa podpovprečno. Pokazalo se je tudi, da bi Janković v veliki meri črpal glasove zdajšnjega SDS, Lahovnik pa bi imel največji potencial za pridobivanje strankarsko neopredeljenih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Premierski stolček bi dodelili Janši
31 odstotkov vprašanih meni, da bi bil najprimernejši prihodnji predsednik vlade Janez Janša, 23 odstotkov na tem mestu vidi Zorana Jankovića, 14 odstotkov Boruta Pahorja. Četrtina vprašanih se ne bi odločila za nikogar izmed naštetih. Pahor ima nekoliko več podpore med ženskami, Janša pa med moškimi. Pahor ima nadpovprečno podporo med osnovnošolsko izobraženimi, Janković med srednje, višje in visoko izobraženimi, Janša pa med poklicno izobraženimi.

Pahorja podpira le 45 odstotkov volivcev SD, tretjini je ljubši Janković. Po drugi strani Janšo podpira 86 odstotkov volivcev SDS.

74 odstotkov proti pokojninski reformi

Predlagane pokojninske reforme ne podpira 74 odstotkov vprašanih, podpira jo 17 odstotkov, 9 odstotkov je neodločenih. Večinsko ji nasprotujejo volivci vseh strank, še nekoliko izrazitejše je nasprotovanje med volivci opozicije.

Gospodarska uspešnost po mnenju polovice stvar pridnih delavcev
In kaj po mnenju vprašanih najbolj pripomore h gospodarski uspešnosti? Po mnenju 49,4 odstotka vprašanih so to pridni delavci, 13,2 odstotka jih meni, da so to investicije, 30,4 odstotka pa se jih je opredelilo za inovacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.