Slovenija
20 ogledov

Največ smrti zaradi nesreč

Če imate prijatelje s čezmerno težo, ste na dobri poti do nje tudi sami. (Foto: Žurnal24 main
1000 mest, 1000 življenj je geslo današnjega svetovnega dneva zdravja. Kampanji se je pridružilo preko 1300 mest, tudi slovenska. A pri nas zdravje ni tak problem, kot so prometne nesreče.

V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so v ta namen pripravili stran, na kateri si lahko posameznik ustvari profil in pridruži diskusiji. Nato spoznava in definira aktivnosti svojega mesta, hkrati pa izve, kako bi lahko izboljšal stanje na področju zdravja v svojem mestu. Vsak lahko tudi "nominira šampiona" in prek YouTuba svetu sporoči, kako je pripomogel k večjemu zdravju ljudi.

Že naš zrak je nevaren:
Marca je sicer Evropska komisija vložila že tretjo tožbo proti Sloveniji, in sicer zaradi kakovosti zraka. Slovenija namreč še vedno presega mejne vrednosti nevarnih delcev v zraku – pravzaprav jih je v Ljubljani vedno več.

Pomen letošnjega gesla:
1000 mest: cilj tega dela je ustvariti več prostora za telesno aktivnost v mestnih središčih
1000 življenj: zbrati prav toliko zgodb ljudi iz večjih mest, ki so odigrali pomembno vlogo pri izboljšanju zdravstvenega stanja v njihovem mestu

Slovenija za več zdravja
Pri nas danes župani nekaterih občin podpisujejo listino v podporo zdravju v slovenskih mestih. S tem se bodo tudi zavezali, da bodo sledili mednarodnim ciljem na področju zdravja.

Najpogostejši vzroki smrti pri nas
Ob tem dnevu smo se pozanimali, kaj je sicer najpogostejši razlog za smrt v Sloveniji. Kot izhaja iz analize dr. Jožice Šelb Šemerl z IVZ, se po starostnih skupinah razlikujejo:

Dojenčki: nepravilnosti, povezane z nosečnostjo in s plodovo rastjo, zaradi bolezni dihal in obtočil ter prirojenih napak
Majhni otroci (1- 4 leta): kot pešci ali sopotniki v avtomobilih, zaradi prirojenih anomalij in malignih novotvorb centralnega živčnega sistema
Šolarji: kot pešci in potniki v avtomobilu, rak CŽS in levkemije
Mladi (15- 19 let): kot pešci ali sopotniki v avtomobilih ter na motorju
Odrasli (20- 49 let): samomori in bolezni srca in žilja; 40 odstotkov odraslih moških umre zaradi prometnih nezgod. Delež umrlih zaradi samomora s starostjo narašča, delež umrlih zaradi prometnih nesreč pa pada.
Starejši (50- 69 let): najpogostejši vzrok smrti pri moških je rak dihal, rak prebavil, ishemična bolezen srca, samomori, padci in bolezni jeter. Ženske te starosti najpogosteje umirajo zaradi raka prebavil, dojke, dihal in spolnih organov.
Nad 70 let: tako moški kot ženske najpogosteje umirajo zaradi različnih bolezni srca, ishemične bolezni srca in možganske kapi ter raka.

Vedno več mladih
Slovensko združenje za duševno zdravje ŠENT pa se je odločilo, da bo z deljenjem letakov in pozivanjem k prostovoljnemu delu poskušalo opozoriti tudi na pomen duševnega zdravja.

"V zadnjih dveh letih v naše centre prihaja vedno več mladih, ki ne zdržijo pritiska šole in družbe. Sicer pa kakšnih drugih sprememb, denimo zaradi vpliva krize, ne opažamo. Šele v prihodnjih letih se bo pokazal vpliv krize," pravi Petra Barbalič iz ŠENT-a.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.